Блог

Доц. Пламен Попиванов: При добър контрол на диабета може да живеете повече от "здравите"

Доц. Пламен Попиванов: При добър контрол на диабета може да живеете повече от "здравите"

Доц. Пламен Попиванов е ендокринолог с над 30-годишен опит в лечението на захарния диабет.

 

- Доц. Попиванов, почти няма човек, чийто познат или роднина да не е застигнат от диабета. Кои са причините за нарастването на броя на пациентите?

- Нарастване на броя на диабетиците се наблюдава в целия свят, не само в България. То се дължи на няколко групи причини: застаряването на населението като цяло, увеличаването на броя на хората с наднормено тегло, нездравословния начин на живот и стреса, който ни налага всекидневието.

От друга страна, има една причина, която е желана от всички - това е по-голямата продължителност на живота на хората с диабет, резултат на подобрената диагностика, грижи и лечение.За период от 30 години - между 50-те и 80-те години на ХХ век, медицината спечели 15 г. повече на хората с диабет. От 80-те години до днес продължителността на живота с диабет нараства допълнително. Намаляването на смъртността се доказва от много проучвания. Най-голям е приносът на намаляването на случаите на миокарден инфаркт, на инсулти, на бъбречната недостатъчност и на ампутациите - те са се понижили с 30-60%. Този благоприятен резултат се дължи на подобрения контрол на кръвната захар, на кръвното налягане и използването на медикаменти за контрол на липидите.

 

- Значи ли това, че ситуацията с диабета е под контрол?

- Въпреки прогреса имаме още много работа. Много хора имат вече усложненията на диабета, а много други са в голям риск да развият болестта, ако нещо не се промени. Днес се счита, че наличието на диабет скъсява продължителността на живота с 5 до 10 години. Виновник за това не е самият диабет, а лошият контрол на заболяването. При добър контрол диабетиците могат да живеят дори повече, отколкото "здравите" си връстници. Ключът към добрия живот с диабет е доброто лечение - резултат от съвместните усилия на пациент и лекар.

Пациентът с диабет трябва да знае това и да се грижи за себе си - успехът зависи в най-голяма степен от него. В този смисъл самият пациент е най-заинтересован да знае дали се лекува добре. Парадоксално е, че хора не знаят за изследването "Гликиран хемоглобин", което показва средната кръвна захар за три месеца. За мен не е нормално човек да прекарва часове в магазин, избирайки една или друга стока, а да не знае дали се лекува добре или не! Лошите стойности на гликирания хемоглобин и кръвната захар означават само едно - здравето е в опасност!

За съжаление в проучване, проведено миналата година в България, бе установено, че 50% от пациентите не познават стойностите на добър контрол и не достигат целите на лечение. 40% от пациентите не са посетили специалист през последните 12 месеца и не са измервали нивото на гликирания хемоглобин. Това показва, че тези хора поради незнание или немарливост към здравето си са в много голям риск да развият усложненията на диабета. Високата кръвна захар не причинява болка - затова пациентите с диабет трябва редовно да изследват горните показатели. Ако те са добре, всичко е наред, ако не - трябва да потърсят съвет и помощ от лекар.

 

- Какво трябва да знаят и правят пациентите с диабет в България?

- На първо място те трябва да приемат, че справянето с диабета изисква познания и търпение. Основни теми за всички, независимо от възрастта и продължителността на диабета, са хранителният режим и физическата активност, както и към какви стойности на гликемичен и метаболитен контрол трябва да се стремят и постигат. Захарният диабет тип 2 е прогресиращо заболяване и пациентите трябва редовно да посещават лекуващия ги лекар. Подчертавам - лекарят и медицинската сестра са съветници, а не магьосници, които могат да "отърват" пациентите от диабета. Проучвания доказват, че придържането към съветите на специалиста подобрява драстично прогнозата. Медицината разполага с много съвременни технологии и медикаменти, за да бъде "държан" под контрол диабетът. Но трябва активно участие от страна на пациента, което не винаги е налице. Затова моето послание към хората с диабет е: ако цените здравето си и искате да се предпазите от усложнения - посещавайте своя ендокринолог и се интересувайте - добре ли се лекувам!

 

Свързани статии:

Кои билки помагат при диабет?

Рецептите на Ванга и Дънов за лечение на диабет и високо кръвно

Лешниците помагат при диабет, анемия, камъни в бъбреците и много други заболявания – вижте кои

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
trud.bg
Предишна статия
Течната бодрост – енергийните напитки

Течната бодрост – енергийните напитки

Следваща статия
Как да запазим ослепително бяла усмивка

Как да запазим ослепително бяла усмивка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар