Блог

2 изненади как са по-полезни броколите

2 изненади как са по-полезни броколите

Изненада: за да се възползваме от максимум антиракови ползи от броколите, трябва не само да ги подложим на “парна баня”, но подобно на чесъна преди готвенето е добре да ги нарежем на парчета и да ги оставим да постоят. Това заключение на американски учени обръща предствата ни, че под въздействие на въздуха и топлина винаги се губят най-ценните вещества.

 


Изискването розичките да се режат на половинки и дори на четвъртинки е много важно, ако ще се готвят. Причината да направим това, е повече от респектираща - има сериозни основания да се смята, че това засилва противотуморните възможности на зеленчука. Но не се отказвайте и от сурови броколи - най-топлите изследвания намират, че комплекс от вещества в тях имат потенциал да се борят с бактерията, която причинява язва - хеликобатер пилори.

 


Когато розичките са разделени на малки парчета, се нарушава целостта на много повече клетки и така се активира ензим, наречен мирозиназа. Той кара някои от съдържащите се в броколите серни съединения като глюкозинолати да се трансформират в други - изотиоцианати.

 


Според изследователи последните вещества имат антиракови свойства, които не се установяват при в глюкозинолатите. Прочуванията очертават и конкретните механизми, според които промени в клетъчните ДНК процеси повишаван защитата от тумори.

 

 

Ефектът от активираната от наразяването на зеленчука мирозиназа може допълнително да се форсира чрез включване на аскорбинова киселина (витамин С). Най-полезно е това да стане чрез поръсване на розичките с малко лимонов сок, който е отличен източник на допълнителен витамин C.

 

 

Нарязването е особено нужно преди готвене, защото за 5-6 минути преди термичното въздействие ценният ензим ще е успял да преобразува серните съединения в още по-ценни. Нещо, което в тенджерата няма да се случи.

 


Ендокринолози предупреждават, че същите противоракови съединения - изотиоцианатите, могат да понижат функцията на щитовидната жлеза при определени обстоятелства. Затова препоръчват диетата при всеки конкретен случай да бъде обсъдена с лекуващия лекар.

 

 

Броколите са полезна храна в рамките на разнообразното и пълноценно хранене. Те не трябва да се подценяват като източник на важните за имунната система сулфорафани и много витамини. Особено полезни са те за пушачите, каза д-р Цветанка Янакиева - специалист по спортна медицина и хранене.

 

 

Толкова често чуваме, че броколите са суперполезен зеленчук, че не обръщаме внимание на призива поне два пъти в седмицата да ги включваме в храненето си. А ако все пак го правим, не си даваме труда да му придадем добавена стойност с най-подходящата кулинарна обработка. Третата грешка е да приложим към зелените розички правилото, че най-добър е суровият зеленчук.

 


Броколите са сред малкото изключения, при които заради макар и щадяща топлинна обрабатка се жертват част от някои полезни вещества, но крайният ефект е със знак плюс, защото се увеличава тяхната усвояемост или се засилват ефектите от други съставки на зеленчука.

 


В случая става дума за защитните ефекти, с които броколите подпомагат сърцето и кръвоносните съдове. Те са налице и в суровите розички. Но кратко варене на пара засилва потенциала на зеленчука да понижава холестерола, а с това и риска за инфаркт и инсулт. Щадящата термична обработка не само подобрява вкуса, но и създава условия при храносмилането растителните влакна (фибрите) да се свържат трайно с жлъчните киселини. По сложен метаболитен механизъм това води до понижаване на холестерола. Той е жизненоважен за организма, но само докато е в норма, след това става предпоставка за стесняване на кръвоносните съдове. Ефектът от редовното ядене на броколи се оказвал сравним с този от популярни медикаменти за понижаване на холестерола.

 

Важно е топлинната обработка да е варене на пара

 от умерено вряща вода за не повече от 4-5 минути,


за да се запази по-голямата част от чувствителния на топлина витамин С. Според често цитирано през последната година американско изследване макар да има повече витамин С в суровите броколи, организмът го усвоява по-добре, след като розичките са третирани на до100-градусова пара.

 


При проучването е сравнена бионаличността (как се усвоява веществото, в случая - витамин С) от равни количества портокалов сок и броколи, които базово имат близки стойности. И изненадващо се оказало, че организмът абсорбирал по-малко витамин С, когато зеленчукът бил изяден суров.

 


Броколите имат силно детоксикиращо въздейстие върху организма - главно чрез ефекта си върху черния дроб. Изследователи наскоро откриха, че това се дължи на комбинация от 3 глюкозинолатни вещества. Триото улеснява изхвърлянето на ненужните вещества от тялото чрез неутрализиране и елиминиране на токсините. Дори има хипотеза, че

подпомага стабилността на ДНК в клетките

и така ги предпазва от мутации.


Броколите може да ни съдействат да компенсираме дефицита на витамин D - проблем, който взима епидемични размери особено през зимата, когато слънцето не е достатъчно да синтеза на веществото в организма. Недостигът води до много проблеми, сред които е и отслабването на имунната система - наша основна защита от болестите, включително най-тежки като рака. В красивия зеленчук има големи количества витамин К и провитамин A (бета-каротин), които в комбинация съдействат за набавяне на витамин D.

 

Последните проучвания на ползите от зеленчука зеленчука отварят вратата за бъдещи

изследвания за ползите от броколите

в хипоалергенни диети.


Това става, след като се установи, че флаваноид с уникални качества в броколите - кемпферол, действа като противовъзпалително “хапче” при свръхреакции на организма към по принцип безобидни вещества. 

 

Д-р Цветанка Янакиева: 

Укрепват имунитета, защитават пушачите

Броколите са полезна храна в рамките на разнообразното и пълноценно хранене. Те не трябва да се подценяват като източник на важните за имунната система сулфорафани и много витамини. Особено полезни са те за пушачите, каза д-р Цветанка Янакиева - специалист по спортна медицина и хранене.

 


Броколите са отличен източник на витамин К, витамин С, хром и фолиева киселина. Те осигуряват и диетични фибри, пантотенова киселина, витамин В6, витамин Е, манган, фосфор, холин, витамин В1, каротеноиди, калий и мед. Броколите са добър начин да си осигурим прилични количества магнезий, омега-3 мастни киселини, протеини, цинк, калций, желязо, ниацин, селен.

 


За хората, които искат да свалят килограми, този зеленчук е предимство с малкото си калории - в една нормална порция има не повече от 60.

 

Свързани статии:

Роднините на зелето пазят от опасни болести

Варенето на броколите унищожава свойствата им за борба с рака

Зеленчукът „суперзвезда” и „тайния” начин на консумация

 

Източник: 24 часа.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво казва ръстът ви за вашето здраве?

Какво казва ръстът ви за вашето здраве?

Следваща статия
Как да направим магнезиево олио за по-добро здраве?

Как да направим магнезиево олио за по-добро здраве?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар