Блог

Какво казва ръстът ви за вашето здраве?

Какво казва ръстът ви за вашето здраве?

Ръстът не само ви кара да изглеждате привлекателни, но той също така показва, че имате правилен растеж на тялото. От най-ранна възраст височината заедно с теглото са важни фактори за измерване  растежа на тялото. Но има различни аспекти по отношение на здравето, които зависят от нашата височина. Необходимо е да се разбере връзката между височина и здраве, така че да се взимат необходимите мерки за предотвратяване на недобри ефекти.

 

Бременност

Ръстът е свързан с бременността, тъй като плодът изисква пространство, следователно по-високите бременни жени имат по-малко стресираща бременност, поради големия си ръст, както и по-малък риск от Цезарово сечение и развитие на гестационен диабет преди или след раждането. Това е доказано от проучване, направено с 220,000 случаи в Университета на Ню Йорк

 

Кръвен съсирек

Според проучване, проведено от Университета в Тромсо, високите жени имат висок риск за развитие на инсулт от кръвен съсирек, в сравнение с по-ниските жени. Поради по-големия ръст на високите жени, кръвта трябва да работи по-усърдно да се разпространява в целия организъм и по този начин значително намалява притока на кръв, което може да доведе до кръвен съсирек. Установено е, че жените с ръст 157 см и по-ниски са с три пъти по-малка вероятност от кръвен съсирек в напреднала възраст.

 

Рак

По-високите хора са по-податливи на различни видове рак, като рак на бъбреците, рак на гърдата и рак на дебелото черво. Това се дължи на факта, че при по-голямата височина има по-големи органи, които се състоят от по-голям брой клетки, които лесно могат да бъдат атакувани от ракови клетки или може да мутират лесно. Повишаване на хормоните също носи канцерогенни елементи, което прави по-високите хора по-податливи на рак. Изследване, проведено върху 20000 жени в постменопауза показало, че има 13-29% по-голям риск за 19 вида рак с всеки 10 см увеличаване на височината. Въпреки че това изследване се основава на жени, има и други изследвания, които са доказали, че рак на панкреаса и рак на дебелото черво са свързани и с по-голяма височина при мъжете.

 

Деменция и Алцхаймер

Ниските жени са по-податливи на деменция в сравнение с по-високите жени. Според една теория, ниският ръст прави човек по-податлив на опасности. В случай на болестта на Алцхаймер, мъжете, които са по-високи от 177 см имат 59% по-малък риск за развитие на заболяването в сравнение с мъжете, които са по-ниски от 167 см.

 

Сърдечни заболявания

Ако по-високите хора са по-податливи на рак, то ниските хора са по-предразположени към инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Проучване, проведено в Университета на Ексетър, открива, че с всяко увеличение от 6.35 см височина, рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява с 14%. Това е така, защото гените, които са отговорни за по-ниската височина предизвикват високо ниво на холестерол в организма.

 

При изследване, проведено от Алберт Айнщайн в Колеж по медицина, той открива, че има генна мутация, която пречи на нормалното функциониране на инсулина като растежен фактор, която е също отговорна и за удължен живот. Това означава, че по-ниските хора живеят повече в сравнение с по-високите хора.

 

Независимо дали сте висок или нисък, не трябва да се безпокоите, знаейки за височината и свързаните с нея рискове за здравето, тъй като и в двата случая ще следват същите превенция и прегледи като другите. Просто се съсредоточете върху воденето на здравословен начин на живот и избягвайте хранителните навици и начин на живот, който може да ви навредят. Например, ако сте висок и знаете, че по-високите хора имат висок риск от рак, то трябва да избягвате пушенето и химикали, за които се знае, че имат канцерогенни свойства. Ако пък искате да увеличите височината си, лесно можете да намерите много информация в Интернет, както и продукти, за които твърдят, че увеличават височината. Ние препоръчваме природни начини, като разтягане и здравословна диета.

 

Свързани статии:

Българчетата със 7 кг средно по-пълни отколкото преди век

Всичко се определя от индекса на телесна маса

Столът – моя враг

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Доказано: Сиренето е пристрастяващо като наркотик

Доказано: Сиренето е пристрастяващо като наркотик

Следваща статия
2 изненади как са по-полезни броколите

2 изненади как са по-полезни броколите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар