Блог

11 храни, които помагат за естествено отпушване на артериите

11 храни, които помагат за естествено отпушване на артериите

Запушените артерии може да предизвикат атеросклероза, депозиране на мазнини в и върху стените на артериите (плака), която ограничава притока на кръв. Високо кръвно налягане и възпаление причиняват натрупване на холестерол по стените на кръвоносните съдове, образуващ плака. Плаките могат да доведат до образуването на кръвни съсиреци във вените.

 

11 достатъчно мощни храни, които могат да предотвратят това опасно запушване на артериите

 

Чесън

Чесънът е древен домашен лек за лечение на сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Според изследвания публикувани в „Превантивна медицина“, чесънът може да инхибира коронарна калцификация (отлагане на калций в коронарните артерии, които са основно отговорни за образуването на плаки).


Според германския учен проф. Гюнтер Сиегел, чесън на прах намалява образуването на наноплака (първоначална форма на плака) с до 40% и намалява размера на вече формираната наноплака с до 20%.

 

Ябълки

Ябълките са чудесен източник на пектин, разтворими фибри, които намаляват холестерола, също така помагат в чревната абсорбция на жлъчни киселини, което помага на черния дроб да използва циркулиращия холестерол да направи повече жлъчка.

 

Ябълките имат също кверцетин, калий и магнезий, които запазват вашето кръвно налягане нормално.

 

Куркума

Тя съдържа основно куркумин, който е агент, помагащ за намаляване на мастни отлагания в артериите с 26%, което е добре за здравето на сърцето.


Втвърдяване на артериите атеросклероза, е причинено от възпаление, а куркумата има противовъзпалителни свойства. Куркуминът ви помага за намаляване на възпалението в артериите и на депозитите на мазнини.

 

Домати

Каротеноидът ликопен е антиоксидант, който дава на доматите богатия червен цвят. Диета, богата на ликопен, може лесно да намали окисляването на лошия холестерол, който води до атеросклероза, отговорна за втвърдяване на артериите.

 

Броколи

Това е най-добрият източник на витамин К, който предотвратява увреждане на артериите от калций. Намалянето на холестерола също пази нивата на кръвното налягане в граници и подобрява притока на кръв. Можете да използвате броколи като закуска, в салати, супи и тестени изделия, за да получите повече витамин К.

 

Нар

Плодове богати на антиоксиданти, като нар, подобряват стените на артериите. Това е добър за сърцето плод, поради наличието на фитохимикали, които са антиоксиданти. Нарът помага при производството на азотен оксид, който основно подобрява притока на кръв и разширява артериите.

 

Зехтин

Зехтинът е известен с това, че предотвратява натрупване на холестерол по кръвоносните съдове. Зехтинът също може да намали високото кръвно налягане.

 

Портокали

Портокаловият сок е пълен с антиоксиданти, които работят за подобряване  функцията на кръвоносните съдове. Той държи нормално нивото на кръвно налягане. Пийте две чаши пресен сок от портокал на ден, тъй като те са богат източник на основни хранителни вещества.

 

Спанак

Този зеленчук се бори със сърдечно-съдови заболявания. Спанакът съдържа каротин, който предпазва от депозиране на холестерола  в артериите. Спанакът има много хранителни вещества и минерали, които помагат да се поддържа нормално кръвно налягане.

 

Авокадо

Мексиканско проучване показва, че дневната консумация на авокадо намаля нивата на лошия холестерол до 17% и също така увеличава добрия холестерол и здравето на артериите.

 

Аспержи

Аспержите са един от най-добрите естествени начини за почистване на артериите. Аспержите помагат на вените и артериите да освободят напрежението.

 

Свързани статии:

Изчистване на запушени артерии и елиминиране на лошия холестерол от кръвта с едно единствено натурално лекарство

Една чаша боровинки на ден помага за облекчаване на високо кръвно налягане и втвърдени артерии

Възпаленията - скрит виновник за болестите на сърцето!

 

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Хранителни фактори влияещи на заболяването параноя

Хранителни фактори влияещи на заболяването параноя

Следваща статия
Дали еспресото наистина ви прави по-продуктивни?

Дали еспресото наистина ви прави по-продуктивни?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар