Блог

Дали еспресото наистина ви прави по-продуктивни?

Дали еспресото наистина ви прави по-продуктивни?

Историята предполага, че италианците са знаели точно защо еспресото се е търсило толкова много – защото времената са били трудни и сутрешното кафе е било това, което е необходимо на всички за да започнат деня си. Хората са го харесвали толкова много, че то се превръща в национален знак и начин на живот за хората в Италия и извън нея.

 

Пиенето на кафе еспресо може да се каже, че е нещо като пиенето на шот с уиски, за да се отпуснете и да се чувствате освободени. Пиенето на кафе е било начин за събуждане на работещия човек, сутрин. И дори в днешно време италианците не разбират идеята за бавно отпиване на кафе и четене на книга. Еспресото никога не е било предназначено да бъде напитка, на която хората да се наслаждават с часове, по-скоро то е напитка, която да се пие набързо и да се тръгва по задачи.

 

Така че, дали наистина еспресото ви прави по-продуктивни или всичко е в главата ви?

 

Еспресо и продуктивност

 

За разлика от опасностите от енергийни напитки, които съдържат много повече съставки, отколкото просто кофеин, еспресото е естествено и безопасно. Когато става дума за анализиране на последиците за здравето от кофеин от чисто кафе или еспресо, има документирано изследване, подкрепящо претенциите на кафето за засилване на мозъка.

 

Кафето кара хората да се чувстват по-малко уморени и увеличава енергийните нива, според доклада, публикуван в „Neuropsychobiology and Psychopharmacology.“

 

След като кофеинът се консумира, той се абсорбира в кръвния поток и след това пътува до мозъка ви. Това блокира инхибиторен невротрансмитер, наречен аденозин, което позволява увеличаване на глутамат и допамин, които изстрелват „нагоре“ неврони и помагат на тялото да се пребори с чувството на сънливост. Проучванията също така показват, че пиенето на кафе може да доведе до по-добро настроение и когнитивна функция, както и по-добра мозъчна функция за запаметяване.

 

Друг доклад от „Medical News Today“ заявява, че кафе/еспресо е източник номер едно на антиоксиданти в Съединените щати, включително хинин, магнезий, рибофлавин, пантотенова киселина, манган, калий, магнезий и ниацин.

 

Наблюдаваните ползи от кафето включват намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво, диабет тип 2, рак на черния дроб, камъни в жлъчката, цироза на черния дроб и болест на Паркинсон. Д-р Томас Депаулис от университета Вандербилт заявява, че „Изследването показва, че кафето е много здравословно и положителните му качества задминават отрицателните.“

 

Кофеинът е мощно вещество и всички проучвания сочат към факта, че в рамките на обикновените граници то може да помогне на ума да остане силен, да сте внимателни и продуктивни, особено в един свят на постояна умора, работа и стрес.

 

Свързани статии:

Кафето, моят приятел

Десетте най-луксозни и желани марки кафе в света

5 изненадващи ползи за здравето от кафето

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
11 храни, които помагат за естествено отпушване на артериите

11 храни, които помагат за естествено отпушване на артериите

Следваща статия
Режимът за здраве и красота на Петър Дънов

Режимът за здраве и красота на Петър Дънов

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар