Блог

Една чаша боровинки на ден помага за облекчаване на високо кръвно налягане и втвърдени артерии

Една чаша боровинки на ден помага за облекчаване на високо кръвно налягане и втвърдени артерии

С древни връзки в Северна Америка не е чудно, че боровинките са една от любимите храни на Америка. Наричани „звездни плодове“ от американските индианци, заради тяхната форма на петолъчна звезда, боровинките са изобилен ресурс, действайки като храна и лекарство. Плодовете се сушат, за да се създаде тип сушена храна, която би могла да се взема на дълги пътувания. Местните индианци са правили също и боя от боровинков сок, използвайки я за оцветяване на текстил и кошници.

 

Родни на региона, боровинките бързо са били приети от ранните заселници, които са разчитали на тях, когато храната е била оскъдна. Учейки се от американските индианци, ранните заселници са правили сива боя от боровинки като са ги варили в мляко, и са я използвали, за да оцветяват своите домове.

 

Днес боровинките все още са неразделна част от диетата, играещи също толкова важна роля. Боровинките предлагат голямо разнообразие от ползи за здравето, включително подобряване на паметта, защита на сърцето, подпомагане на храносмилането и намаляване риска от болестта на Алцхаймер и деменция. Редовното им консумиране поддържа мозъка, и те дори ни помагат да се предпазим от последиците на токсични тежки метали.

 

Боровинките помагат за разширяване на кръвоносните съдове с до 68 процента, установява проучване

 

Резултатите от ново изследване показват, че боровинките могат да бъдат от ключово значение за намаляване на високо кръвно налягане и артериална ригидност, две състояния, които са свързани със сърдечно-съдови заболявания, според Newswise.com.

 

„Нашите резултати показват, че редовната консумация на боровинки потенциално би могла да забави прогресията на прехипертония към хипертония. Следователно намалява риска от сърдечно-съдови заболявания“, заявява Сара А. Джонсън, помощник-директор на Центъра за Напреднали упражнявания и хранително изследване по застаряването.

 

Публикуван в списанието на Академията по хранене и диететика, документът е наречен „Ежедневната консумация на боровинки подобрява кръвното налягане и артериалната ригидност при жени в постменопауза с предетап и първи етап на хипертония.“

 

Джонсън казва, че тя се е интересувала от проучването на това как функционални храни, като боровинки, предотвратяват и обръщат негативните влияния върху здравето, особено при жени след менопауза.

 

„Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт в САЩ“

 

„Веднъж, след като жените минават през менопаузата, това ги поставя в още по-голям риск. Нашите резултати показват, че добавянето на единична храна, боровинки, към диетата може да смекчи отрицателните сърдечно-съдови ефекти, които често се появяват в резултат на менопаузата,“ обяснява Джонсън.

 

За да провери тази теория, екипът й дава на 48 жени в постменопауза с пред- и етап 1 хипертония или двадесет и два грама от лиофилизирани боровинки на прах (еквивалент на една чаша пресни боровинки) или двайсет и два грама плацебо прах за период от осем седмици.

 

Преди да започне изследването, са били измерени кръвното налягане на участниците и тяхната артериална твърдост, както и избрани кръвни биомаркери.

 

Според резултатите, участниците в групата с боровинки са имали по-намалено систолично кръвно налягане, или горната граница в показанията на кръвното налягане, която измерва налягането в артериите, когато сърцето бие.

 

Диастолното кръвно налягане, или долната граница измерваща налягането в артериите между ударите на сърцето, е намаляла с 6,3%. Освен това, групата с боровинките е имала средно намаление от 6.5% в артериалната ригидност.

 

Също така, азотният оксид, кръвен биомаркер, известен с участието си в процеса на разширяване на артериите, се е увеличил с повече от 68 процента, важно откритие като се има предвид, че артериалната ригидност и стесняването на кръвоносните съдове са част от хипертония, според Джонсън.

 

Предишни изследвания на боровинките, които са показали положителен ефект върху рискови фактори на сърцето, включително кръвното налягане, са използвали много по-високи доза боровинки (еквивалент на 11 чаши пресни плодове), за да достигнат до своите резултати.

 

Бъдещи проучвания вероятно ще разгледат по-ниски, по-реалистични дози, за да се тестват положителните ефекти на боровинките за здравето.


Свързани статии:

Горските мъниста, наречени боровинки - лек за какво ли не

7 изненадващи начина да стимулираме мозъка си

За здрави кръвоносни съдове яжте мушмули

Бърз и прост трик за понижаване на кръвното налягане само за 5 минути



Автор: biopogled.com
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ядки за здрав черен дроб

Ядки за здрав черен дроб

Следваща статия
Хранене при бронхиална астма

Хранене при бронхиална астма

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар