Блог

Хранителни фактори влияещи на заболяването параноя

Хранителни фактори влияещи на заболяването параноя

При параноя се наблюдава процес на мислене, за който се смята, че се повлиява силно от безпокойство или страх, често до степен на ирационалност и заблуда. Параноидното мислене обикновено включва преследване вярвания или убеждения на заговор, свързани с възприемана заплаха към себе си. Параноята е различна от фобиите, които включват и ирационален страх, но обикновено не вина.

 

Осъществяване на фалшиви обвинения и широкото недоверие към останалите, също често се дължи на параноя. Например един инцидент повечето хора биха възприемали като злополука или случайност, докато параноикът би го приел за умишлено деяние срещу него. Болните от параноя са трудни за разбиране и често възникват проблеми с близките им хора даже.

 

Не е ясно каква е точната причина за болестта, но се счита, че има генетично обоснована връзка за нейното възникване. Също е установено, че хора преживели някаква травма в детството или насилие са податливи към нея. Тежките психически преживявания и стресът отключват болестта, също и дискриминацията на по възрастните например или имигрантите повлиява за болестта.

 

Тези хора обикновено имат предубедено възприемане за света и често проявяващи по-враждебни вярвания. Някои по-стари проучвания са декларирали, че до състояние на параноя може да се стигне при пациенти, които са били под хипнотично състояние на глухота. Тази идея обаче генерира много скептицизъм за своето време.

 

Връзка между хранителните алергии и психическото здраве

Връзката между хранителните алергии и психическото здраве е друг въпрос, който трябва да бъде решен, тъй като около половината от тези пациенти имат алергии към една или повече храни. В болниците психично болните не се подлагат на диета, защото няма изисквания за хранителни алергии или други причини за това.

 

Хранителни фактори

Според д-р Дорис Рап, някои храни могат да причинят церебрални или мозъчни алергии при някои индивиди. Лекарствата могат да помогнат за контрол на някои от симптомите, но алергичните индивидуални реакции няма да отговори на терапия с витамини. Ако човек е алергичен към млечните продукти, няма да има лек, докато те не са отстранени от диетата.

 

Някои пациенти например страдат от недостиг на цинк и същевременно са с високо съдържание на нивата на медта, с ниско съдържание на витамин В12 и други хранителни вещества. Те се подлагат на терапия с витамин В3 ниацин или ниацинамид, 3000 мг трябва да се приемат, всеки ден, разделени на дози, виъамин B комплекс, витамин C 3000 мг да се приема ежедневно и цинк 50 мг или 100 мг на ден да се приема ежедневно.

 

Мултивитамини и минерали също се предписват на болните от параноя, но всичко това трябва да се предпише от лекуващия лекар.

 

Лечението на болните от параноя може и да бъде успешно след продължителна терапия от лекар специалист с опит при за този вид разстройство на личността.

 

Свързани статии:

Какво е параноидно личностно разстройство и какво го причинява?

Билки полезни при депресия

Куркумата лекува депресия без странични ефекти

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да се потите по-малко в горещините

Как да се потите по-малко в горещините

Следваща статия
11 храни, които помагат за естествено отпушване на артериите

11 храни, които помагат за естествено отпушване на артериите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар