Блог

Яйцата - по-полезни отколкото очаквате

Яйцата - по-полезни отколкото очаквате

 

Великден наближава, нека си поговорим за яйцата. 

 

 

 

Яйцето е особено богато на незаменими аминокиселини, които тялото ни не е в състояние да произвежда и единствено може да си достави чрез храната.

 

 

 

Яйцата имат много хранителни вещества и поради тази причина са много важни за нашето здраве.

 

 

 

Те помагат на сърдечно-съдовата система, укрепват скелетната система, косата, ноктите и са идеални за увеличаване на мускулната маса.

 

 

 

Белтъкът на яйцето храни клетките на черния дроб и се приема като лекарство за него. Дозата е по минимум 4 белтъка на ден.

 

 

 

Яйцата са богати на минерали и витамини, особено тези от групата Б. Те съдържат много протеини, които имат висока биологична стойност.

 

 

 

Яйченият белтък: представлява воден разтвор от протеини в допълнение с минерали и соли.

 

 

 

Той е един от най-важните протеини.

 

 

 

В него се съдържат също малко мазнини, витамини от групата В, минерални соли, калий, магнезий и следи от глюкоза.

 

 

 

Яйченият жълтък:  по-голямата част от него се състои от протеини и мазнини.

 

 

 

Съдържа момоненаситени и полиненаситени мазнини, действието на които се оказва много ефективно за сърцето и сърдечно-съдовата система, като предотвратява сърдечно-съдови заболявания.

 

 

 

Жълтъкът съдържа също фосфолипиди, по–специално лецитини.

 

 

 

В рамките на липидите жълтъкът включва и холестерол.

 

 

 

Сред минералните соли са калций, желязо и фосфор.

 

 

 

В допълнение, жълтъкът е богат на витамини от групата В, витамин D и каротеноиди.

 

 

 

Калоричността на едно цяло яйце е около 90 ккал.

 

 

 

Лечебно приложение на яйцето:

 

 

 

Високото съдържание в яйцето на витамини  и протеини и наличието на сяра са важни за укрепване на косата и предотвратяват косопада.

 

 

 

Освен това тези хранителни вещества са от важни за здравето и растежа на ноктите.

 

 

 

Яйцето, или по-често белтъкът на яйцето често се консумира от хората, които практикуват спортове, особено като бодибилдинг, културизъм и други подобни, поради богатството на протеини и витамини, които спомагат за увеличаване на мускулната маса.

 

 

 

Атлетите използват специален яйчен белтък с висока биологична стойност, за да може да подсили мускулите при тренировки и състезания.

 

 

 

Макар и много често дискредитирано, яйцето е много ценна храна. Богато е също на холин, който поддържа баланса като цяло в нервната система на човешкото тяло и мозъчната дейност.

 

 

 

Яйцата са отличен източник на витамин D, който е изключително важен за здравето на костите, особено при възрастни хора и болни, при които тялото не може да произведе достатъчно количество от важния витамин.

 

 

 

Маска против бърчки с яйце: смесваме малко яйчен белтък и мед. Нанасяме върху кожата. Държим 15 минути и изплакваме с топла вода. Яйцето съдържа хранителни вещества, които дават еластичност на кожата. И по този начин можем да се борим с фините бърчици и суха кожа.

 

 

 

Развенчани митове за яйцето:

 

 

 

Най-новите научни изследвания вече развенчаха мита, че яйцето е вредно защото съдържа много холестерол.

 

 

 

Оказа се, че количеството холестерол, който се съдържа в жълтъка на яйцето не е толкова опасен, но за сметка на това има доста голямо количество от важния и полезен витамин D.

 

 

 

Министерството на здравеопазването в Америка обяви официално данните от най-новите изследвания на съдържанието на яйцата и според тях реално количеството холестерол  е равно на 14%, което е много по-малко от това, което се твърдеше до сега.

 

 

 

Докато съдържанието на витамин D  е в много по-големи количества, цели 64%!

 

 

 

Това разбира се не означава, че отсега нататък ние трябва да ядем само яйца.

 

 

 

Според доктор Андреа Гизелли, изследовател от Националният институт за изследване на храните и храненето, въпреки резултатите, все пак не трябва да се злоупотребява с консумирането на яйца.

 

 

 

Но, факт е, че според най-новите научни изследвания, яйцето се оказва много полезна дори лечебна храна, както зеленчуците и рибата.

 

 

 

Казано накратко: яйцата винаги трябва да се ядат, но не трябва да се прекалява.

 

 

 

 

Яйцето е хранителен продукт, който успешно може да се приема за лечение и превенция на сърдечно-съдови заболявания, тумори, атеросклероза, косопад, тънки нокти, суха кожа, и други.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

 

Как добавянето на яйца към вашите салати може да помогне за предотвратяване на рак


 

 

 

Свръхконсумацията на яйца по Великден може да е опасна

 

 

 

Яйцата от пасищно отглеждани кокошки са един от най-богатите източници на биоактивни хранителни вещества

 

 

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Прочистете черния си дроб с тези храни

Прочистете черния си дроб с тези храни

Следваща статия
Ушите облекчават болките ни. Вижте как.

Ушите облекчават болките ни. Вижте как.

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар