Великден наближава, нека си поговорим за яйцата.
Яйцето е особено богато на незаменими аминокиселини, които тялото ни не е в състояние да произвежда и единствено може да си достави чрез храната.
Яйцата имат много хранителни вещества и поради тази причина са много важни за нашето здраве.
Те помагат на сърдечно-съдовата система, укрепват скелетната система, косата, ноктите и са идеални за увеличаване на мускулната маса.
Белтъкът на яйцето храни клетките на черния дроб и се приема като лекарство за него. Дозата е по минимум 4 белтъка на ден.
Яйцата са богати на минерали и витамини, особено тези от групата Б. Те съдържат много протеини, които имат висока биологична стойност.
Яйченият белтък: представлява воден разтвор от протеини в допълнение с минерали и соли.
Той е един от най-важните протеини.
В него се съдържат също малко мазнини, витамини от групата В, минерални соли, калий, магнезий и следи от глюкоза.
Яйченият жълтък: по-голямата част от него се състои от протеини и мазнини.
Съдържа момоненаситени и полиненаситени мазнини, действието на които се оказва много ефективно за сърцето и сърдечно-съдовата система, като предотвратява сърдечно-съдови заболявания.
Жълтъкът съдържа също фосфолипиди, по–специално лецитини.
В рамките на липидите жълтъкът включва и холестерол.
Сред минералните соли са калций, желязо и фосфор.
В допълнение, жълтъкът е богат на витамини от групата В, витамин D и каротеноиди.
Калоричността на едно цяло яйце е около 90 ккал.
Лечебно приложение на яйцето:
Високото съдържание в яйцето на витамини и протеини и наличието на сяра са важни за укрепване на косата и предотвратяват косопада.
Освен това тези хранителни вещества са от важни за здравето и растежа на ноктите.
Яйцето, или по-често белтъкът на яйцето често се консумира от хората, които практикуват спортове, особено като бодибилдинг, културизъм и други подобни, поради богатството на протеини и витамини, които спомагат за увеличаване на мускулната маса.
Атлетите използват специален яйчен белтък с висока биологична стойност, за да може да подсили мускулите при тренировки и състезания.
Макар и много често дискредитирано, яйцето е много ценна храна. Богато е също на холин, който поддържа баланса като цяло в нервната система на човешкото тяло и мозъчната дейност.
Яйцата са отличен източник на витамин D, който е изключително важен за здравето на костите, особено при възрастни хора и болни, при които тялото не може да произведе достатъчно количество от важния витамин.
Маска против бърчки с яйце: смесваме малко яйчен белтък и мед. Нанасяме върху кожата. Държим 15 минути и изплакваме с топла вода. Яйцето съдържа хранителни вещества, които дават еластичност на кожата. И по този начин можем да се борим с фините бърчици и суха кожа.
Развенчани митове за яйцето:
Най-новите научни изследвания вече развенчаха мита, че яйцето е вредно защото съдържа много холестерол.
Оказа се, че количеството холестерол, който се съдържа в жълтъка на яйцето не е толкова опасен, но за сметка на това има доста голямо количество от важния и полезен витамин D.
Министерството на здравеопазването в Америка обяви официално данните от най-новите изследвания на съдържанието на яйцата и според тях реално количеството холестерол е равно на 14%, което е много по-малко от това, което се твърдеше до сега.
Докато съдържанието на витамин D е в много по-големи количества, цели 64%!
Това разбира се не означава, че отсега нататък ние трябва да ядем само яйца.
Според доктор Андреа Гизелли, изследовател от Националният институт за изследване на храните и храненето, въпреки резултатите, все пак не трябва да се злоупотребява с консумирането на яйца.
Но, факт е, че според най-новите научни изследвания, яйцето се оказва много полезна дори лечебна храна, както зеленчуците и рибата.
Казано накратко: яйцата винаги трябва да се ядат, но не трябва да се прекалява.
Яйцето е хранителен продукт, който успешно може да се приема за лечение и превенция на сърдечно-съдови заболявания, тумори, атеросклероза, косопад, тънки нокти, суха кожа, и други.
Свързани статии:
Как добавянето на яйца към вашите салати може да помогне за предотвратяване на рак
Свръхконсумацията на яйца по Великден може да е опасна
Източник: Лечител.net
Коментари