Имаме няколко риска от свръхконсумацията на яйца– затрудняване на храносмислателните жлези, предизвикване на жлъчни спазми при хора, които имат чувствителност към жлъчни кризи или камъни и на трето място тези, които пък са склонни към алергични реакции. Това каза Проф. Донка Байкова, ръководител катедра „Превантивна медицина” във Факултет по Обществено здраво на Медицински университет – София, пред Фокус
„Опасността е в няколко насоки. Това е една концентрирана животинска белтъчна храна. Знаете, че след консумацията на една порция от две или три яйца, не сме гладни поне 4 часа, тоест белтъчните молекули бавно и сигурно се разграждат – полипептид, олигопептид, трипептиди, дипептиди, и монопептидите са аминокиселините, крайните разградни продукти, под форма, на които ние ги резорбираме в кръвообръщението. Това става за сравнително дълъг период от време и натоварваме прекалено много храносмилателните жлези, след което черва, панкреаса и жлъчно-чернодробна система” посочи проф. Байкова. По думите ѝ яйцата са много „времеемка” и „трудоемка” храна, която изисква много калории, за да бъде разградена. „Трябва да кажем, че двете съставки - белтък, жълтък в свръх количество, могат да предизвикат жлъчегонно действие, което значи свиващо жлъчните пътища действие. Такъв му е състава, предимно мастно-киселиннен, а белтъкът често пъти е с по-висок алергизиращ заряд” допълни проф. Байкова.
Свързани статии:
Жълтъкът е най-полезен суров или рохко сварен
Яйцата – известни в цял свят, но и с неподозирани качества
Още 7 истини за яйцето, които е добре да знаем
Автор: 24chasa.bg
Коментари