Блог

Свръхконсумацията на яйца по Великден може да е опасна

Свръхконсумацията на яйца по Великден може да е опасна

Имаме няколко риска от свръхконсумацията на яйца– затрудняване на храносмислателните жлези, предизвикване на жлъчни спазми при хора, които имат чувствителност към жлъчни кризи или камъни и на трето място тези, които пък са склонни към алергични реакции. Това каза Проф. Донка Байкова, ръководител катедра „Превантивна медицина” във Факултет по Обществено здраво на Медицински университет – София, пред Фокус

 

 

„Опасността е в няколко насоки. Това е една концентрирана животинска белтъчна храна. Знаете, че след консумацията на една порция от две или три яйца, не сме гладни поне 4 часа, тоест белтъчните молекули бавно и сигурно се разграждат – полипептид, олигопептид, трипептиди, дипептиди, и монопептидите са аминокиселините, крайните разградни продукти, под форма, на които ние ги резорбираме в кръвообръщението. Това става за сравнително дълъг период от време и натоварваме прекалено много храносмилателните жлези, след което черва, панкреаса и жлъчно-чернодробна система” посочи проф. Байкова. По думите ѝ яйцата са много „времеемка” и „трудоемка” храна, която изисква много калории, за да бъде разградена. „Трябва да кажем, че двете съставки - белтък, жълтък в свръх количество, могат да предизвикат жлъчегонно действие, което значи свиващо жлъчните пътища действие. Такъв му е състава, предимно мастно-киселиннен, а белтъкът често пъти е с по-висок алергизиращ заряд” допълни проф. Байкова.

 

Свързани статии:

Жълтъкът е най-полезен суров или рохко сварен

Яйцата – известни в цял свят, но и с неподозирани качества

Още 7 истини за яйцето, които е добре да знаем

Яйцата от пасищно отглеждани кокошки са един от най-богатите източници на биоактивни хранителни вещества

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лъжата за холестерола и как да намалим холестерола естествено

Лъжата за холестерола и как да намалим холестерола естествено

Следваща статия
10 причини, поради които трябва да използвате фъстъчено масло всеки ден

10 причини, поради които трябва да използвате фъстъчено масло всеки ден

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар