Блог

Яжте тези храни, за да намалите инсулиновата резистентност

Яжте тези храни, за да намалите инсулиновата резистентност

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага на захарта от усвоената храна да намери своя път в клетките, където е необходима за енергия. Инсулиновата резистентност се появява, когато клетките в тялото на човек стават нечувствителни към инсулина и откажат да допуснат глюкозата вътре; резултатът е по-високи нива на кръвната захар и по-високи нива на инсулин, тъй като панкреасът работи здраво, за да произвежда достатъчно от хормона, за да бъде ефективен. Х

 

ронично високи нива на кръвната захар и инсулина поставят човека в риск, не само за лечение на диабет тип 2, но и за наддаване на тегло, сърдечно заболяване, хипертония и дори рак. Въпреки това, съществуват естествени храни и подправки, които могат да понижат инсулиновата резистентност и да обърнат този процес, преди да се направи трайно увреждане.

 

Куркума

 

Не трябва да бъде изненада, че наред с всичките ѝ други ползи за здравето, куркумата е и в състояние да ви помогне да намали инсулиновата резистентност. В едно скорошно проучване, което разделило 240 преддиабетни пациенти на две групи, едната група получавала добавки с 250 mg куркума на ден, имала скорост от 0% развитие на диабет; групата, която е получавала плацебо, имала скорост от 16,4% от развитие на диабет.

 

Джинджифил

 

Джинджифилът е ботанически свързан с куркума и така има много от същите свойства и активни съставки. В едно проучване относно използването на джинджифил за диабетици, 88 пациенти са разделени на две групи, едната от които са получили плацебо, а другата получава по 3 грама джинджифил дневно под формата на капсули. В края на проучването, след осем седмици, групата, която е била обработена с джинджифил, намалява средната си дневна кръвна захар с 10.5%, докато групата на плацебо, всъщност, е увеличила кръвните захари с 16%.

 

Канела

 

Канелата, като джинджифила и куркумата, има дълга история и в медицинската и в кулинарната употреба. В мета-анализ на много проучвания за използването на канела за диабет е открито, че тя помага за понижаване на нивата на кръвната глюкоза и подобрява лекотата, с която клетките реагират на инсулин. Смята се, че канелата работи чрез забавяне на изпразването на стомаха и по този начин се избягват пикове на нивата на кръвната захар.

 

Горски плодове

 

Всички видове горски плодовве са отлична храна за хора с диабет или преддиабет, тъй като след хранене с тях, тялото се нуждае от по-малко инсулин, за да се поддържа нивата на кръвната захар нормални. В едно проучване от Финландия, участниците са били помолени да ядат хляб с или без плодове. Било е установено, че когато се консумира само хляб, има скок в нивата на кръвната захар, но че тези нива са значително намалени, когато хлябът се консумира с горски плодове. Така че за тези, които търсят естествен начин да намалят резистентността си към инсулин, без да се налага да приемат медикаменти, е добре да опитат изброените по-горе храни и билки. За всички е доказано, че нормализират нивото на кръвната захар без никакви вредни странични ефекти и дават възможност за по-естествена форма на управление на диабет.

 

Свързани статии:

Рецептите на Ванга и Дънов за лечение на диабет и високо кръвно

Кои билки помагат при диабет?

4 рецепти за сок, които обръщат хода на диабет тип 2 само за седмица

Диабет и хранене – как да се справим

10 ранни признаци на диабет

Използвайте тези 17 билки и подправки за борба с диабета

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Най-добрите средства за избелване на зъби

Най-добрите средства за избелване на зъби

Следваща статия
Картофите се ползват и в медицината

Картофите се ползват и в медицината

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар