Блог

Картофите се ползват и в медицината

Картофите се ползват и в медицината

Картофът е универсален и известен продукт в кулинарията. Той може да се използва в почти всички ястия и дори десерти, като пудинг. Но въпреки това, диетолози твърдят, че полезните свойства на картофите са донякъде преувеличени.

 

Картофите имат добра хранителна стойност, в 100 грама от картофа се съдържат 16 грама нишесте (въглехидрати, извлечени от растенията), 2 грама протеини, 1,2 грама минерални соли, почти всички аминокиселини и калий, разбира се. Трябва да се отбележи, че благоприятните свойства на картофите обикновено се съдържат в обелката, като витамин С.

 

Картофите могат да се съхраняват за дълго време, но трябва да знаете, че с течение на времето, грудките губят 2/3 от полезни си свойства, така че най-добре е да се използват пресни картофи при готвене.

 

В допълнение към готвенето, картофите са използвани в медицината, като алтернатива на диуретично и противовъзпалително средство.

 

Картофена супа е добре да се прилага по отношение на тези, които приключват строга диета. Особено добре повлиява и хора с периодична хипертония, сърдечни проблеми и хора с бъбречни заболявания.

 

Най-добре е картофите да се ядат на деня, в който са набрани. 1,5 кг за този продукт трябва да се вари, а най-добре е да се пече във фурната, без да махате кората. Можете да добавите малко количество растително масло, но е по-добре без него. Също така се изключват употребата на сол и захар. Картофите заместват 5-6 хранения през деня. Можете да пиете слаб чай или минерална вода, ако сте решили да ги използвате за диета за пречистване на организма или отслабване.

 

Свързани статии:

Ползи от честите кореноплодни зеленчуци

8 сладки причини да се ядат сладки картофи

Внимание! Канцерогенно вещество в кафето, пържените картофи и бебешката храна

Мама е дебела. Ще напълнея ли и аз? Не.

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Яжте тези храни, за да намалите инсулиновата резистентност

Яжте тези храни, за да намалите инсулиновата резистентност

Следваща статия
Консумирането на червено вино и грозде естествено подобрява паметта

Консумирането на червено вино и грозде естествено подобрява паметта

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар