Блог

Яжте нахут срещу диабет, висок холестерол и за здрави кости

Яжте нахут срещу диабет, висок холестерол и за здрави кости

Всички сме хапвали печена леблебия или салата от нахут. Приемаме тези неща като нещо екзотично и интересно, но едва ли си даваме сметка колко полезно е това растение. Нахутът е една от основните храни на Ориента, но отдавна е станал популярен и в Европа. Той расте на храст не по-висок от 50 см, който има дълбоки корени.

 

При правилна обработка полезният нахут не надува стомаха, а засища за дълго време. Високите му стойности на растителни белтъчини (20%) са ценен източник на протеин. Освен това има още желязо, цинк и магнезий. Като близък роднина на соята също е много богат на ценни растителни белтъчини. А съдържанието на въглехидрати е комплексно и преминава бавно в кръвта, за разлика например от захарта и скорбялата.

 

Доказано е, че нахутът понижава холестерола. Чрез високото си съдържание на растителен естроген и фолиева киселина нахутът е важен хранителен елемент за бременни жени, но и за такива в критическа възраст. Предпазва също от заболявания на простатата.

 

Вкусният нахут е основна съставка на редица интернационални ястия. Най-популярните са фалафел и хумус. Освен това го добавят към салати, индийско къри и запеканки.  С брашно от нахут стават чудесни основи за торти, вкусни кексове и други сладкиши. Тъй като има мек вкус, той си пасва с почти всичко и намира приложение във всякакви ястия.

 

Две чаши нахут предоставят дневната нужда от фибри за организма ни. Около 65-75% от фибрите, които се намират в него са неразградими, поради което остават в храносмилателната система, докато стигнат чак до дебелото черво. Те спомагат при отслабване, тъй като увеличават честотата на изхвърляне на излишните вещества. Като подпомагат енергийните нужди на чревните клетки, есенциалните мастни киселини от фибрите в нахута, могат да спомогнат за намаляването на риска от чревни проблеми, включително този от рак на дебелото черво.

 

Полезният нахут е отличен източник на манган, който е с основно значение за много ензими, важни за производството на енергия и противоокислителни (антиоксидантни) защити. Една чаша от вкусотията осигурява около 84.5% от дневните нужди от този минерал. Освен това нахутът може да увеличи енергията, поради високото си съдържание на желязо.

 

Едни от най-важните макроелементи за регулирането на кръвната захар са фибрите и протеина. И двата имат изненадващата способност да стабилизират потока на храната в храносмилателния тракт и да предотвратяват прекалено бързото или прекалено бавното й разпадане. Вкусният нахут е с гликемичен индекс със стойност от 28-32, което означава, че въглехидратите в тях се разграждат и смилат бавно. Това спомага за намаляването на теглото и за контролирането на апетита.

 

Количество от 3/4 чаша нахут на ден може да спомогне за намаляването на лошия холестерол, общия холестерол и триглицеридите при едномесечен прием. Фолиевата киселина и магнезия пък намаляват нивата на аминокиселините, хомоцистеина и заздравяват кръвоносните съдове.

 

Не на последно място желязото, фосфата, калция, магнезия, мангана, цинка и витамин K, които са налични в полезния нахут, спомагат за изглаждането и поддържането на костната структура и здравина.

 

Свързани статии:

Хумус – нахут и сусамов тахан

Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол

Нахутът чака да бъде преоткрит от българина

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да си направите собствен, естествен антибиотик?

Как да си направите собствен, естествен антибиотик?

Следваща статия
Дали захарта подхранва раковите клетки?

Дали захарта подхранва раковите клетки?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар