Блог

Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето

Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето

Да ви призная напоследък се вманиачих по ябълковия оцет. От известно време започнах да си правя „шотове“ с ябълков оцет по няколко пъти на ден – не можете да си представите как ми се вдига енергията! Все повече източници твърдят, че ябълковият оцет е „новата мода“ при натуралистите – полезен е за кожата и косата, от него се отслабва, организмът се детоксикира и какво ли още не (и най-изумителното топи мазнините в областта на ханша). Но как се прави?

 

Ябълковият оцет се получава благодарения на процеса на ферментация, при който захарите в ябълките се разграждат от бактерии, като първо се получава алкохол, а след това и оцет. Думата оцет идва от френски и означава „кисело вино“.

 

Най-добре е да си купувате (а можете да си направите сами вкъщи – рецептата е най-долу в статията) органичен непастьоризиран оцет. Ще познаете добрия оцет по утайката на дъното. Именно в нея се съдържат основните полезни вещества на оцета – суровите ензими, които благоприятстват чревните бактерии. Ето и какви други ползи за здравето има той:

 

  • Можете да отслабнете с ябълков оцет (и то в областта на корема и ханша!) – за целта добавете 2 чаени лъжички оцет в 500 мл. вода. Отпивайте по малко от сместа през целия ден. В изследване публикувано през 2009 г. в списанието “Бионаука, биотехнологии и биохимия“ е публикувано изследване, което доказва, че приемането на подобен разтвор от оцет в продължение на 12 седмици довежда до значително намаляване на мастната тъкан на изследваните. Като интересното е, че отслабването се е забелязвало най-много в областта на ханша. Лятото е още далеч, но може би сега е най-добрият момент да се започне подобен курс на отслабване.

 

  •  Приемът на ябълков оцет нормализира киселинността (PH) на кожата – разтворете оцет във вода в съотношение 1:2 и нанесете с памук на кожата на лицето си. Можете да правите това вечер преди лягане или сутрин след ставане.

 

  • Подхранва косата и я прави по-бляскава – за целта нанесете на косата след измиване с шампоан.

 

 

Подобни статии:

Вълшебният прополис

Приложения на содата, за които може би не сте чували

Лечение с олио – възможно ли е?

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

 

 

  • Премахва петна от зъбите – изтъркайте зъбите с ябълков оцет и изплакнете с вода.

 

  • Помага при слънчеви изгаряния и/или мускулни болки – напълнете си ваната и добавете една чаша оцет във водата. Постойте вътре 10 мин,, за да почувствате облекчение.

 

  • Спомага за очистване на черния дроб – ябълковият оцет балансира нивото на киселинност в организма и премахва токсините.

 

  • Подпомага лимфната система – според проведени изследвания оцетът от ябълки изчиства лимфните възли и дори помага при алергии, тъй като намалява слузта в синусите.

 

  • Може да се използва като универсално почистващо средство – ако третирате банята и тоалетната с ябълков оцет ще остане миризма на ябълки. За целта сипете половин чаша оцет в тоалетната и оставете да преседи за 10 часа. Ябълковият оцет може да се използва също и като заместител на верото. Ако пък искате да почистите повърхностите в кухнята, прозорците и микровълновата си печка, просто сипете половин чаша оцет в една чаша вода и използвайте разтвора.

 

 

За вътрешен прием: сложете една супена лъжица ябълков оцет в една чаша вода или билков чай.

 

Внимание: оцетът е противопоказен за хора със стомашни проблеми, както и за доста от хората в напреднала възраст. Съветваме пиенето на оцет бъде съпроводено със здравословна диета и двигателен режим.

 

 

Рецепта за домашен ябълков оцет:

 

Измийте ябълките и ги нарежете, като не премахвате сърцевината. Изсипете ги в голям съд. Залейте с гореща вода така, че да покрие плодовете и да останат отгоре три сантиметра.

 

На един килограм ябълки сложете триста грама мед или двеста грама захар и сто грама мед. След като добавите меда във водата с ябълките разбъркайте докато се разтвори. Покрийте съда с два слоя марля и оставете да престои десет дни в помещение с температура между 20 и 30 градуса Целзий. Два-три пъти дневно разбърквайте ябълките с дървена лъжица.

 

След десет дена прецедете и извадете ябълките. Изстискайте ги, отцедете сока и добавете към основната маса. Прелейте течността в съд с широко гърло. Завържете гърлото на съда с марля и оставете да престои един месец в помещение с температура 20-30 градуса Целзий. След това прецедете през ленена кърпа, разлейте в бутилки и затворете плътно с капачки.

 

Съхранявайте ябълковия оцет в хладилник, при температура от 6 до 8 градуса Целзий, за да се възползвате от полезните му свойства. Домашният ябълков оцет обикновено е с два до три процента алкохол, но е по-ароматен от купешкия и съдържа много повече полезни минерали и витамини.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Хиляди възрастни остават без лечение и са застрашени от ослепяване

Хиляди възрастни остават без лечение и са застрашени от ослепяване

Следваща статия
Следобедната дрямка увеличава с почти 1/3 риска от преждевременна смърт

Следобедната дрямка увеличава с почти 1/3 риска от преждевременна смърт

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар