Блог

Хиляди възрастни остават без лечение и са застрашени от ослепяване

Хиляди възрастни остават без лечение и са застрашени от ослепяване

Агенцията “Медицински одит” е забранила използването на най-масовия медикамент при макулна дегенерация алармират от БНТ. Пред алтернативата да плащат десетки хиляди за друго лекарство, стотици пенсионери са принудени да се откажат от лечение. Изведнъж се върнахме 10 години назад. Във времето, когато макулната дегенерация на очите била нелечима.

 

проф. Ива Петкова – нац. консултант по офталмология: “Преди това болните просто си загубваха централното зрение и ние им казвахме, че нищо не може да се направи.”

 

Докато не излязъл медикамент срещу рак на дебелото черво. Лекарите бързо забелязали, че лекарството спира и развитието на макулната дегенерация. И от 10 години то спасява милиони от загуба на зрение.

 

Проф. Иван Цанков – пациент: “Аз се лекувам от 2008 година, много успешно за щастие.”

 

Проф. Иван Дядовски: “След това лечение – вече нямам кръвоизливи. Аз ако нямах успех щях да съм сляп, щяха да ме водят с бастун.”

 

До октомври миналата година. Когато неуспял конкурент в обществена поръчка, подава сигнал за използваното лекарство към Агенция медицински одит.

 

Още: Как да контролираме нивото на холестерола в кръвта без лекарства

 

Проф. Ива Петкова: “Знаейки, че той законово не е решен стои някак си във луфт между различните закони.”

 

И въпреки че законът не забранява използването на лекарства извън описаното от производителя предназначение, медицинският одит го забранява. Без оглед на световния опит в лечението на макулна дегенерация.

 

Доц. Тошо Митов – председател на българското дружество по офталмология: “В света съществуват клинични проучвания още през 2006 година за този препарат.”

 

Проф. Иван Дядовски: “Първият кръвоизлив получих в Париж, където ми направиха инжекция Авастен. Този който се забранява сега.”

 

Проблемът е, че лекарствата не се поемат от касата. А алтернативният препарат излиза 10 пъти по-скъпо. И вместо 200 лева, пациентите трябва да плащат 2500 на инжекция, четири пъти в годината.

 

Проф. Иван Цанков: “От чисто финансови съображения този избор може да се каже, не че е ограничен, че той не съществува.”

 

Доц.Тошо Митов: “Това обрича нашите пациенти финансово.”

 

Проф. Иван Дядовски: “Аз не съм в състояние да плащам 2 хиляди лева и един път не мога да платя. Защото съм пенсионер.”

 

Проф. Ива Петкова: “Това е заболяване на възрастта над 60 години.”

 

Доц. Тошо Минов: “Това са нашите родители, това са възрастни хора.”

 

Проф. Ива Петкова: “И процентът на тези болни се увеличава стремително.”

 

Още: Отървете се бързо и лесно от лошия дъх сега!

 

И този въпрос както никога до сега, обединява офталмолозите. Дружеството изпраща писма до всички отговорни.

 

Доц. Тошо Митов: “Тъй като касата и министерството не плащат тези пари, тях не ги интересува този въпрос. Ние получихме отказ от всички инстанции.”

 

Освен да се вдигне забраната от нужното лекарство, офталмолозите настояват да се въведе и европейското законодателство за използване на медикаменти извън характеристиката им, или употреба “off label”. В практиката те са твърде много.

 

Още: Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

 

Доц. Тошо Митов: “Всеки антибиотик, използван в очните болести е “off label” защото ние трябва до го разредим до някаква очна минимална доза. “

 

Медикаменти “оff label” се използват най-вече при недоносени, бебета и бременни. И никой не може да става заложник на междуфирмени битки.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: ak8.picdn.net
Предишна статия
Страшни последици от лечението на кореновите канали?

Страшни последици от лечението на кореновите канали?

Следваща статия
Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето

Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар