Здравословният начин на живот и хранене все повече започва да изключва от менюто на съвременния човек така оспорваните и дори понякога опасни за хората и най-вече за малките деца храни, съдържащиглутен.
Глутенът е всъщност растителен протеин, който се съдържа в повечето зърнени култури и може да причини над 55 различни болести. Все повече хора се разболяват и от т.нар. глутенова непоносимост или цекалия, водеща до стомашно разстройство, запек, газове, подуване на стомаха.
Най-уязвими от опасните храни, съдържащи глутен, са децата, но и хората между 30 и 45 години.
Затова неправителствени организации са създали списък с оспорваните храни с глутен, които е добре да се избягват, ако имате подобни здравословни проблеми.
В него влизат пшеница, булгур и дурум – вид твърда пшеница, от която се правят всички макаронени иделия. В този списък попадат още бялото и пълнозърнестото брашно, грахам, овес, ечемик, ръж, грис. Там попадат дори различни подправки и хранителни добавки като бакпулвер, бульон на кубчета и соев сос.
Специалистите предупреждават, че към опасните храни с глутен се включват и голяма част от зърнените закуски и царевични пръчици, тъй като те съдържат доста голяма количество ечемик като добавка за вкус.
Хората с глутенова непоносимост трябва да избягват и храни, на чийто етикети е написано, че съдържат нишесте или модифицирано нишесте, тъй като то крие опасност от съдържание на глутен и е хубаво да се избягват.
Глутен може да бъде открит и в напитки и храни с неописани и неопоменати подсладители и стабилизатори. Те също попадат в графата опасни храни с глутен за хората, които страдат от глутенова непоносимост.
Свързани статии:
10 признака за глутенова непоносимост
Пет съставки, които отравят мозъка ви
Кои са 14-те най-често срещани алергени в ястията?
Автор: lechitel.net
Коментари