Блог

Канела за здраве

Канела за здраве

Канелата е популярна подправка, която много хора прибавят към баницата с тиква, кафето си или горещия си шоколад. Тя е богата на калций, фибри, желязо, флаваноли, манган, както и някои мощни антиоксиданти. Сега учените откриха още едно позитивно влияние на ароматната подправка върху човешкия организъм.

 

Една супена лъжица канела може да дезактивира вируси, преди да са заразили човешкия организъм, сочат резултатите от ново изследване върху екстракти от растения и ефекта от тях върху патогени. Учени тествали вируса Phi X, за да установят дали се поддава на ефекта от сайгонска и цейлонска канела, както и на този от лука, чесъна, ментата, какаото, испанския шафран. Phi X е сходен с вирусите, които заразяват животни и хора. Оказало се, че в лабораторни тестове канелата дезактивира 99,9 на сто от вируса, докато другите екстракти нямат никакъв ефект.

 

"Получените резултати потвърждават виждането, че хранителен режим, който включва една-две супени лъжици канела дневно, може да е ефикасен за унищожаване на вируси, които причиняват настинка, грип, дори херпес, и за предотвратяване на риска от заразяване с тези вируси", заяви д-р Милтън Шифенбауер от университета Пейс в Ню Йорк.

 

Сходствата между използваните за тестове бактериофаги и вирусите, които заразяват животни, доказват, че заключенията ни са правилни, отбелязаха учените. Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американското дружество по микробиология.

 

Свързани статии:

Здравните ползи на канелата и как да използваме тази невероятна подправка

С канела сваляте кръвната захар и кръвното

Домашно канелено масло – предпазва бъбреците, лекува диабет и е отличен афродизиак

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Храни с високо съдържание на глутен

Храни с високо съдържание на глутен

Следваща статия
Кои са най-здравословните масла за готвене?

Кои са най-здравословните масла за готвене?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар