Блог

Кои са най-здравословните масла за готвене?

Кои са най-здравословните масла за готвене?

Средният потребител днес е затрупан от избори, когато става въпрос за масла за готвене. Повечето магазини (включително магазините за здравословни храни) на Запад са пълни с масла от различни цветове, вкусове и произход, и може да бъде трудно да се разграничат здравословните от нездравословните.

 

Най-важният фактор, който трябва да се обмисли при избора на масла не е само дали олиото е безопасно и питателно в непреработен вид, но също така, дали то остава безопасно и питателно след излагане на високи температури. За съжаление, много масла – включително и здравословни такива, като рибено  и ленено масло – са богати на полиненаситени мазнини, които имат ограничена устойчивост на окисление и гранивост, и могат да произвеждат причиняващи рак свободни радикали при нагряване.

 

Въпреки това, маслата, които са с високо съдържание на наситени и мононенаситени мазнини са  едновременно питателни и изключително устойчиви на нагряване, което ги прави отличен избор за готвене. Най-добрите от тези здравословни масла, са изброени по-долу:

 

Кокосово масло

 

Има много причини защо експертите по естествено здраве считат кокосовото масло за царя на маслата за готвене. Освен че е едно от най-устойчивите масла при високи температури (около 90 процента от неговите мастни киселини са наситени), кокосовото масло е богато на лауринова киселина, особено полезна мазнина с доказани антимикробни, противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства.

 

Освен това, едно проучване, публикувано в списание Липиди, открива, че приемът само на 28 грама кокосово масло дневно може да помогне да се предизвика загуба на тегло. Кокосовото масло изглежда е особено ефективно при премахване на коремни или „висцерални“ мазнини, наистина лоши тлъстини, които се прилепват към нашите вътрешни органи и допринасят за високо кръвно налягане, диабет тип 2 и сърдечно заболяване.

 

Най-здравословният вид кокосово масло е сурово, екстра върджин кокосово масло – видът, който всъщност мирише на кокосови орехи. Рафинираното кокосово масло обикновено е избелено или деодоризирано, и макар че все още остава стабилно при нагряване, то  съдържа компрометиран профил на хранителни вещества.

 

Зехтин

 

Основна част от средиземноморската диета екстра върджин зехтинът е едно от най-здравословните масла в света и е  свързано с многобройни ползи за здравето. Например, преглед, представен в Nutricion Hospitalaria, показва, че една от основните мастни киселини в зехтина, олеиновата киселина, притежава значителни противовъзпалителни свойства. Изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, също така показва, че олеиновата киселина е отговорна за добре познатата способност на зехтина за намаляване на кръвното налягане.

 

Обаче, не става ли токсичен зехтинът, когато се изложи на топлина? Всъщност, това често срещано погрешно схващане, което е широко налагано от традиционните медии, бе опровергано от няколко проучвания. Проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry открива, че зехтинът, който се състои от около 75 процента мононенаситени мазнини, остава сравнително стабилен при ниски до средни-топлинни температури и е напълно безопасен за готвене.

 

Други здравословни масла

 

Други здравословни масла, които остават здравословни, когато се нагряват, включват палмово масло, сусамено масло, масло от авокадо и масло от макадамия (макар че маслото от макадамия трябва да се използва само при ниско и средно топлинно готвене). Животински продукти като краве масло, гхи и свинска мас също са превъзходни помощи за готвене, които са били част от нашата естествена диета в продължение на векове.
 

 

Свързани статии:

Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения

Удивителните здравословни качества на кокосовото масло

5 чести грешки в кухнята, от които дебелеем

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Канела за здраве

Канела за здраве

Следваща статия
Как да се освободим от нездравословните си навици

Как да се освободим от нездравословните си навици

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар