Блог

5 чести грешки в кухнята, от които дебелеем

5 чести грешки в кухнята, от които дебелеем

Да бъдем съвършени, фини, елегантни и изискани – нещо за постигането, на което трябва да вложим старание и да живеем здравословно. Няма да ви караме да гладувате, нито да пречиствате организма си с плодови сокове. Просто следвайте няколко правила в кухнята и избягвайте основните грешки там, от които дебелеем най-много.

Не готвите с правилната мазнина

Много видове олио и масло не са пригодени за висока температура и топлинна обработка. Съответно те не са подходящи за готвене. Така например зехтинът е изключително подходящ за салати и добавяне в края на готвенето на всяко ястие, но по-добрият избор за готвене и термична обработка са палмовото и кокосовото масло. От животинските подходящи са маслото и лойта. Обяснението е съвсем просто – когато готвите със зехтин например (както и с маргарин), неговите хранителни съставки не са устойчиви и лесно се разрушават, водейки до създаването на други, които пък са вредни за здравето.

 

Правите лоша преценка на порциите

В старанието да задоволим глада си, при сервирането слагаме повече, отколкото бихме изяли. Когато вече е в чинията ни досвидява да го хвърлим и го изяждаме почти на сила. Ето това е лоша преценка на порциите. Вместо да постъпвате по подобен начин със стомаха и фигурата си, то сипете половината от порцията, която сте замислили. След това, ако все още сте гладни, ще станете и ще допълните порцията.

 

Не замествате заместими продукти в рецептите, които са здравословни

Следенето на точната рецепта и съставки в нея е важно за крайния резултат. Това никой не го оспорва. Но, ако сте решили кухнята ви да е здравословна, то трябва да се научите да замествате съставки. Така, ако трябва да сложите 200 мл сладка сметана в дадена рецепта, то може да поставите половината от нея, а другата да я набавите с друг продукт – например пюре от авокадо. Идеята е ястието да стане по-здравословно и по-нискокалорично, но да запази превъзходния си вкус.


Похапвате от съставките, докато готвите

Не е пагубно, ако си хрупате от краставиците, морковите, доматите и всички останали зеленчуци, докато правите салата. По-лошо е, ако постоянно опитвате дали пицата е готова или дали спагетите са вече сварени. За да не ви гони гладът, докато готвите, изпийте една чаша вода, за да дочакате ястието до пълна готовност. Ако ли пък не можете, то, когато седнете на масата, намалете порцията си с толкова, колкото сте изяли по време на подготовката. Така е честно и здравословно.


Използвате прекалено много подправки, които са нездравословни

Всички знаем, че солта, захарта и маслото не са приятели на теглото, когато са в големи количества. Без тях обаче храната не ви изглежда вкусна. Намерете техни ароматни заместители – пресни билки или сушени подправки. Има много варианти, с които да заместите сладкото и соленото, като например, канела, черен пипер, джинджифил, синапено семе, босилек и мн. др.

 

Свързани статии:

5 хитрини и трикове за кухнята – номер 4 е просто невероятно

Тайните на древната българска кухня

 

Автор: ladyzone.bg
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
fsis.usda.gov
Предишна статия
Законът за емоционалния избор

Законът за емоционалния избор

Следваща статия
Жива вода - приказка или реалност

Жива вода - приказка или реалност

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар