Блог

Справете се с остеопорозата със съветите на д-р Гайдурков

Справете се с остеопорозата със съветите на д-р Гайдурков

Др- Гайдурков предлага няколко стъпки и предпазни мерки, с които да се борите успешно с остеопорозата, част от тях се отнасят и до здравословното хранене. 

 

1. Ултразвукова остеодензитометрия

 


Това е уникален метод за диагностициране на костната плътност, наличие на остепороза и степента на нейното развитие.

 

2. Дефицитът на витамин D довежда до остеопороза

 


В последните години се наблюдава масов недостиг на витамин D, особено в градовете.
Витамин D се набавя чрез слънцето, а в градовете населението живее и работи в закрити помещения и по този начин не може да си набави необходимото количество витамин D.

 

 

3. Паратхормон

 


Паратхормонът се отделя от т.нар. паращитовидни жлези и взема участие в контрола при обмяната на калций и на фосфор.
Казано по друг начин, паратхормонът командва калция в кръвта.

 


Както обясни д-р Гайдурков, костите са калциеви депа и когато калций липсва в кръвта, той започва да смуче калций от костите и го вкарва, там където има липсва, но по този начин костите остават без калций.

 

 

4. В борбата с остеопороза трябва да се приемат големи количества зеленолистни зеленчуци

 


Д-р Гайдурков предложи едно полезно смути от рукула, магданоз, копър, спанак, вода.
Смутито трябва да бъде възможно по-гладко, защото така се усвоява толкова по-добре.

 

 

5. Риба

 


При термчична обработка Омега 3 киселините в рибата се окисляват и стават вредни за организма.
Полезната риба е маринованата риба с лимонов сок и с много подправки.

 

 

6. Черупките на яйцата

 


Черупките на яйцата са богати на калций. Когато готвите с яйца, измивайте ги предварително и събирайте черупките. Когато изсъхнат, те могат да престоят известно време.

 


Черупките на яйцата се смилат в кафемелачка. Получава се калциев прах.

 


После този прах се смесва с прясно изцеден лимонов сок.

 


Правилно е всеки ден да се прави малка доза и да се взема по 1 или 2 ч.л. от тази наистина калциева бомба.

 

 

7. Зърнените храни трябва да се варят

 


Зърнените храни не се пекат, защото при печенето се убиват полезните белтъци и калций в тях.

 

 

8. Хималайска сол

 


Дори и в хималайската сол натрият е около 95 % и затова трябва да внимаваме с нейния прием.

 

 

9. Зехтинът не е полезен за костите

 


Зехтинът е полезен за сърцето, но не е полезен за костите, защото слепва калция, каза д-р Гайдурков.
Но консумацията на маслини е полезна.

 


Правилно е маслини без костилки да бъдат пасирани. Получава се гъста паста, която може да се яде направо, може да бъде намазана върху пълнозърнест хляб или върху сухар.

 

Свързани статии:

 

Д-р д.м. Любомир Маринчев: Остеопорозата може да се открие рано при изследване на КМП

 

Тихият крадец на кости обича жените

 

Сините сливи – природният лек за запек, болно сърце и остеопороза

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Заменете химиотерапията с джинджифил

Заменете химиотерапията с джинджифил

Следваща статия
Какво не знаете за дифузния рак на гърдата?

Какво не знаете за дифузния рак на гърдата?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар