Блог

Какво не знаете за дифузния рак на гърдата?

Какво не знаете за дифузния рак на гърдата?

 

Дифузният рак на гърдата е рядка форма на рака на гърдата, която е много агресивна и при която раковите клетки блокират лимфните канали на кожата на гърдата. 

 

 

 

Този тип рак се нарича „дифузен“, или „възпален”, защото гърдата често изглежда подута и зачервена, като възпалена. Това заболяване е рядко и съставлява 1 до 5 процента от всички случаи на рак на гърдата. Най-често карциномът възниква и се развива в клетките, които облицоват млечните канали на гърдата като след това раковите клетки се разпространяват и извън млечните канали, в околните тъкани.

 


Дифузният рак на гърдата прогресира бързо, често за няколко седмици или месеци. Когато е диагностиран, той е или III, или IV степен, в зависимост дали раковите клетки са се разпространили само в близките лимфни възли, или и в други тъкани.

 


В сравнение с останалите видове злокачествени заболявания на гърдата, дифузният рак се диагностира при по-млади, често с наднормено тегло жени. Дифузните ракови тумори на гърдата често са с отрицателни хормонални рецептори, което означава, че не могат да бъдат лекувани с хормонална терапия като tamoxifen, препарат който спира растежа на раковите клетки, подхранвани от естрогена.

 


Като всеки друг рак на гърдата, това заболяване може да се срещне и при мъже, но обикновено на по-късна възраст, отколкото при жените.

 

 

Кои са симптомите на дифузния (възпалителния) рак на гърдата?

 


Симптомите на болестта включват подуване (edema) и зачервяване (erythema), които засягат една трета или повече от гърдата. Кожата на гърдата може да изглежда розова, червеникаво морава, или като насинена. Допълнително кожата може да изглежда набраздена или на ситни дупчици, като кората на портокал (наречена peau d’orange). Тези симптоми са причинени от задържащата се лимфна течност в кожата на гърдата. Лимфната течност се задържа, защото раковите клетки блокирт лимфните канали в кожата на гърдата и така предотвратяват нормалното протичане на лимфата през тъканта. Понякога в гърдата има твърд тумор, който може да бъде напипан при преглед, но най-често тумор не се напипва.

 


Други симптоми на дифузния рак на гърдата включват нарастването на размера на гърдата; усещане за тежест в нея, горещина, чувствителност в гърдата; понякога зърното се обръща навътре. Подути лимфни възли под мишницата, близо до ключицата или и на двете места, също може да са налице.

 


Важно е да се отбележи, че тези симптоми може да са признак и на други болести или състояния. По тази причина жени с дифузен рак на гърдата често отлагат диагностиката на болестта.

 

 

Как се диагностира дифузният рак на гърдата?

 


Този карцином е труден за диагностиране. Често не се напипва бучка при преглед, а такава не се вижда и на мамограмата. Освен това повечето жени, диагностирани с дифузен рак на гърдата, имат плътна тъкан на гърдата, което прави откриването на рака с мамограма по-трудно. Симптомите могат да бъдат сбъркани и взети за мастит, който е инфекция на гърдата, или за друга форма на напреднало злокачествено заболяване.

 


За да се помогне за по-бързото диагностиране и избор на най-добрия метод на лечение, международна комисия от експерти публикува ръководство за лекарите как да диагностират и определят степента на дифузния рак на гърдата.

 


Правилната диагностика и определяне на степента на дифузния рак на гърдата помага на специалистите да определят най-добрия начин за лечение и да преценят вероятните последствия от болестта.

 


Заболяването се лекува първо със систематична химиотерапия, за да се свие тумора, след това с операция, за да се отстрани тумора, последвана от радиационна терапия. Този метод на лечение се нарича мултимодален. Изследванията показват, че жените, които са лекувани с мултимодалния метод, се поддават по-добре на лечението и имат по-продължителен живот.

 

Свързани статии:

 

Съединение в спирулина - боец срещу рака на гърдата

 

Градската жена е двойно по-застрашена от рак на гърдата

 

Маслините (и зехтинът) предпазват от рак на гърдата и дебелото черво

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Справете се с остеопорозата със съветите на д-р Гайдурков

Справете се с остеопорозата със съветите на д-р Гайдурков

Следваща статия
Припомнете си ползите от лековития клек

Припомнете си ползите от лековития клек

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар