Блог

Припомнете си ползите от лековития клек

Припомнете си ползите от лековития клек

Лековият клек може да ви бъде много полезен при простуда и бронхит. Освен това, той регулира снабдяването на кръвта и тъканите с кислород и влияе на целия дихателен тракт. Най-добре е да се приема чрез инхалации. Освен това той помага при премахването на възпаление, облекчава мускулни болки и стимулира кръвообращението. Помага с обтегнати нерви, засилва имунната система и помага при ревматични оплаквания.

 



При дълго стоене или седене краката се уморяват и отичат. Причината е, че продължително натоварената мускулатура на вените се отпуска, не се свива достатъчно и като последица транспортирането на събраната кръв и тъканна течност е непълноценно. Става натрупване и може да се стигне до разширени вени и т.нар. „слонски крака”.

 


Още в антични времена е  било известно облекчаващото действие на маслото от клек при подути крака.То предизвиква оросяване на третираните с него участъци, но също така влияе и на целия организъм: след приемането му от кожата по кръвен път стига до мозъка. Подобно на кофеина стимулира функциите на сърцето, обмяната на веществата, отичането на кръвта и тъканната течност от краката .

 



За профилактика и отстраняване на отоци могат да се приготвят препарати и в домашни условия, припомня Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

 


Крем от клек за подути крака

 


Стопяват се на водна баня 5 гр. восък, 3 гр.какаово мало и 10 гр. ланолин. Загряват се до 60С  35 гр. бадемово масло и 50 гр. дестилирана вода и се добавят към сместа при постоянно бъркане с миксер( на най-ниската степен) до пълно изстиване. Накрая се слага 10 гр. масло от клек. Съхранява се на хладно и при необходимост се втрива в стъпалата и прасците. Трайността на крема е 6 месеца, да се държи на хладно и тъмно.

 



Лосион от клек за крака

 


Към 400 мл. 50-градусов спирт се добавят 0.5 гр. ментол, 0.1 гр. камфор, сместта се разклаща до смесването им. Накрая се слагат 2 гр. масло от клек. Съхранява се на тъчно и хладно място. Трайност: 6 месеца.

 



При разширени вени не се втриват , а не нанасят чрез потупване, тъй като неправилният масаж може да влоши страданието.

 



С клек могат да се приготвят още масло за втриване ( в областта на слепоочията, челото и шията), то влияе добре на ставите, нервите и кръвоносните съдове. Има противовъзпалително, болкоуспокояващо и отрачващо действие, препоръчва се и за инхалации ( при простуди, кашлица и хрема).

 



С клек се приготвят и бонбони за смучени срещу гърлобол и кашлица, дезодоранти за крака и др.

 



Етеричното масло се произвежда от пресни иглички и младите връхчета на клонките. То има приятно, меко и свежо ухание.

 



Тинктура при простуда

 


Най-напред натрошете на ситно изсушените пъпки на клека. Можете да ползвате суровината и от личната градина, стига да е далеч от уличния трафик. 30 гр. суровина се накисва в 125 мл. 70- градусов спирт в продължение на 14 дни. След това се прецежда, филтрира и алкохолът се разрежда до 30- процентов с дестилирана вода. Заедно с 1ч.ч топъл чай се вземат по 10 капки 2 пъти дневно. Препоръчва се за подсилване на дихателните пътища.

 



Как да си направим вино от клек?

 


Вземете 30 гр. иглички  от клонкитеклек, (предварително трябва да са изсушени и натрошени на ситно) и ги изсипете в 1 л. червено вино ( по възможност домашно). 10 дни престоява и след това се филтрира. Така обогатено, от виното може да се вземат до 5 суп.л. Подпомага работата на стомаха.

 

Свързани статии:

 

Народни рецепти за възпалени венци

 

Рецепта чудо за сваляне на високо кръвно налягане

 

4 природни лечения доказани, че убиват рак

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво не знаете за дифузния рак на гърдата?

Какво не знаете за дифузния рак на гърдата?

Следваща статия
Куркума - интелигентният убиец на ракови клетки

Куркума - интелигентният убиец на ракови клетки

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар