Блог

Градската жена е двойно по-застрашена от рак на гърдата

Градската жена е двойно по-застрашена от рак на гърдата

Градската жена е по-застрашена от рак на гърдата. Това съобщи пред „Труд“ доц. Иван Костов, директор на столичната Първа АГ болница „Св. София“ (бивша „Тина Киркова“) в месеца, посветен на активни кампании срещу най-често срещаното злокачествено заболяване при жените.

 

До извода доцентът и колегите му от още три болници (онкологията, ВМА и Първа градска) стигат, след като приключва проектът за изследването на 5500 учителки от София. Той е финансиран от Столичната община и е организиран лично по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова.

 

„Открихме 21 случая на рак на гърдата, докато през миналата година, когато изследвахме 1200 българки в района на Батак и Велинград, не се натъкнахме на нито една с карцином на млечната жлеза. Явно значение за добрите резултати е оказал природосъобразният начин на живот в планината, където напрежение няма“, посочи доц. Костов. Лекарите се спрели върху наблюдението на учителките в София, тъй като те са типичен пример за градска жена, подложена на много сериозен стрес и всички вредни въздействия, които вървят с урбанизацията. „А при градската жена се установява над два пъти и половина по-голяма заболеваемост спрямо общата за България“, обясни доц. Костов.

 

Изследването по проекта на Столичната община е най-големият организиран скрининг за рак на гърдата през последните 30 години. Уви, програмата, за която се говори от 2010 г. - „Спри и се прегледай“, и за която получихме близо 20 млн. лв. от ЕС, се провали. „Но нашият проект успя, защото бе основан на друг принцип - общински. А опитът ни показва, че има смисъл такъв скрининг да се инициира по места“, посочи директорът на Първа АГ болница. Призивът му към останалите кметове в страната е - общинските болници да организират прегледи по региони, т. е. кампанията да стартира отдолу нагоре, а не отгоре надолу.

 

Откритият рак на гърдата сред учителките в София е бил в първи стадий, а рано хванато, заболяването е лечимо. Затова е толкова важно жените редовно да отмятат задължителните според възрастта им прегледи (виж на стр. 62). А заради успешно водените кампании за профилактика на рака на гърдата в болница „Св. София“ от вече три години пациентската организация „Една от осем“ награди доц. Иван Костов.

 

Статистиката показва, че карцином на млечните жлези през 2011 г. е открит при 3885 българки, починалите са 1284. А последните данни са за 4107 случая годишно и за 1394, които са завършили с фатален край. „Представете си - починалите българки са толкова, все едно да паднат 10 самолета...“, каза доц. Костов. Спасение са профилактичните прегледи, а жените в риск да ходят на мамолог дори на 6 месеца. „Заболеваемостта ще падне, ако здравните звена у нас извършват организиран скрининг. Това е разковничето“, завърши доц. Костов.

 

Свързани статии:

Как сами да се изследваме за рак на гърдата?

Маслините (и зехтинът) предпазват от рак на гърдата и дебелото черво

Лигнани: нежен начин за предотвратяване рак на гърдата

 

Източник: Труд.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Проблемите със зъбите водят до сериозни вътрешни увреждания

Проблемите със зъбите водят до сериозни вътрешни увреждания

Следваща статия
Внимание пушачи. Билката зелен чай ще изчисти дробовете ви от никотина

Внимание пушачи. Билката зелен чай ще изчисти дробовете ви от никотина

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар