Блог

Содата - течният хероин

Чудите ли се как точно газираните напитки влияят на здравето ви? Ние ще ви отговорим като ви разкажем какво се случва с тялото в пъвия час след прием на газирано. 

 

 

Десет минути след консумация организмът реагира така, както би реагирал ако поеме 10 с.л. захар (100% препоръчителния дневен прием). Не ни се гади от прекалено сладкия вкус, само защото фосфорната киселина го притъпява и ни позволява да задържим напитката в организма си.

 

 

През следващите 10 кръвната захар се повишава значително, което води до прилив на инсулин. Черният дроб реагира, като превръща всяка захарна молекула, която премине през него, в мазнина.

 

 

На 45-та минута кофеинът е напълно преработен. Зениците се разширяват, кръвното налягане се покачва, а в отговор черният дроб отделя още захар в кръвта. Аденозиновите рецептори в мозъка ни вече са блокирани, което пречи на сънливостта. Организмът ни започва да увеличи производството на допамин, който стимулира центровете в мозъка, отговарящи за удоволствието. За сравнение, по много подобен начин работи и хероинът.

 

 

 На 60-та минута след изпиване на чашата, метаболизмът се усилва, увеличава се и отделянето на калций с урината. Диуретичните свойства на кофеина се задействат. Вместо да идат до костите, свързаните калций, магнезий и цинк се изхвърлят с урината заедно с натрия.

 

 

А сега да видим на какво се дължи вредното влияние на т.нар. газирана сода върху организма.

 

 

Захарта

 

 
Безалкохолната напитка е известна с това, че предизвиква диабет и затлъстяване. Това се дължи на високото й съдържание на захар. Специалистите предупреждават за вредата и от всички останали газирани напитки.

 

 

Кофеинът
 

 

Знаете ли, че чаша сварено кафе може да съдържа близо 200 милиграма кофеин? Някои видове достигат до 330 милиграма за средно голяма чаша. Кофеинът стимулира централната нервна система, помагайки ни да се чувстваме по-свежи и активни. След приема на кофеин с една чаша Сода нивото на киселинност в стомаха се повишава, което от своя страна предизвиква и по-бързото отделяне от организма на урина. Затова трудно бихме могли да утолим жаждата си с чаша сода. 

 

 

Какво трябва да знаем за диетичната Сода?

 

 

Истината е, че "диетичната" напитка съдържа подсладителя аспартам вместо захар. Той пречи на изстуденото питие да утолява жаждата. Друг смущаващ факт е, че частиците от аспартам трудно се разграждат от слюнката. В устата ни се появява сладникаво усещане, което на моменти може да предизвика неудобство и лош дъх.

 

 

Това ни кара отново и отново да посягаме към друг вид напитки, които често са газирани. Следователно се образува един омагьосан кръг, в който ни непрестанно вредим на здравето си.

 

 

Освен този тип безалкохолни напитки "без захар" не спомагат за намаляване на теглото. Намиращият се в тях въглероден двуокис дразни стомаха и предизвиква повишено отделяна на стомашен сок. А това води до увеличаване на апетита.

 

 

Диетичната Сода съдържа и около 11 милиграма повече кофеин в сравнение с обикновената.

 

 

Защо трябва да се откажем от газираните напитки?

 


Проучвания сочат, че рискът от инфаркт при хора, които пият Сода всеки ден е с 48% по-висок в сравнение с другите, които я избягват. Според изследванията пиенето на чаша газирана напитка всеки ден увеличава риска от смърт вследствие на сърдечно заболяване с почти 1/3.

 

 

Други изследвания са установили, че хората, които пият от една до две сладки напитки на ден имат 26% по-висок риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези, които пият по-малко от един път на месец.

 

 

Как да се откажем?

 


Лесно. Ако се почувствате жадни, вместо да посягате към безалкохолното, изпийте чаша вода. Водата е най-добрият избор, който оптимално ще утоли жаждата и със сигурност ще намали желанието за Сода и/или друга газирана напитка.

 

 

Ако сте силно пристрастени към газираните напитки, добре е да започнете постепенно да намалявате дневната им консумация, докато не ги замените напълно с вода или чай. Един от начините да направите това е, като смесвате газираната напитка с вода. Така с течение на времето организмът ще свикне с по-малките количества калории и захар до момента, в който сами не пожелаете да пиете само вода.

 

Свъразни статии: 

 

10 причини да зарежете диетичните газирани напитки и дъвките с изкуствени подсладители

 

Газираните подсладени напитки да имат предупреждение, че са опасни за здравето подобно на цигарите

 

Захарта и медът – опасни колкото високофруктозният царевичен сироп

 

Източник: ladyzone.bg Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Бразилският орех - вълшебната ядка

Бразилският орех - вълшебната ядка

Следваща статия
Рибата - супер храна

Рибата - супер храна за супер здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар