Блог

Захарта и медът – опасни колкото високофруктозният царевичен сироп

Захарта и медът – опасни колкото високофруктозният царевичен сироп

Чистият царевичен сироп е съставен изцяло от обикновена захар и глюкоза, която не е достатъчно сладка за употреба в производството на храни

 

Високофруктозният царевичен сироп отдавна е основен злодей в американската диетология. Но една нова мисъл се прокрадва, че всъщност обикновената трапезна захар или дори изцяло натуралният пчелен мед могат да бъдат също толкова вредни за здравето на човека.

 

Всеки източник на излишна захар допринася за затлъстяване и диабет, а отделянето на високофруктозния царевичен сироп ще отвлече вниманието на потребителите от невидимите опасности за здравето, породени от всички добавени захари, казват много диетолози. Например хората, които пият газирани напитки, подсладени с чиста тръстикова захар, всъщност си вредят, точно както ако содата е била подсладена с високофруктозен царевичен сироп, казва Марио Kратц, професор и научен сътрудник във факултета по обществено здраве на университета в Сиатъл.

 

„Науката е наясно, че обикновената битова захар не се различава много от високофруктозния царевичен сироп“, казва Kратц, който се специализира в храненето и обмяната на веществата. „Те са еднакво лоши, ако се консумират в подсладените напитки“- кзава професорът.

 

Други изследователи, като Шрийла Шарма, твърдят, че високофруктозният царевичен сироп представлява уникална заплаха за здравето. Те са загрижени, че човешкото тяло обработва високофруктозния царевичен сироп, различен от обикновената захар, по начин, който допринася за затлъстяването и съпътстващите го проблеми като диабет и сърдечни заболявания. „В крайна сметка, захарта си е захар, когато става въпрос за калории, но това не е същото, когато тялото ви метаболизира тези различни захари“, допълва Шарма, регистриран диетолог и доцент в Университета в Хюстън. „За мен, тези малки разлики в крайна сметка оказват голяма разлика.“- категорична е тя.

 

Мнозина изследователи и специалисти по хранене обаче, казват, че всички захари, използвани в храните, са почти едни и същи. Високофруктозният царевичен сироп е почти идентичен по състав с простата захар, казва Дженифър Темпъл, доцент по храненето в Университета в Бъфало, Ню Йорк. „По мое мнение, няма реална разлика между захар и високофруктозен царевичен сироп“, допълва доцентът.

 

Науката не е в състояние да докаже, че високофруктозният царевичен сироп се отразява на човешкото тяло по-различно от всеки друг източник на добавена захар, казва Клаудия Пъркинс, регистриран диетолог към тексаския Здравен научен център по диабет. „Няма достатъчно научни доказателства, че високофруктозният царевичен сироп се метаболизира по-различно от другите подсладители, че е причина за усилване на апетита, нито за увеличаването на мазнините в тялото, заявява Пъркинс.

 

Високофруктозният царевичен сироп се състои от царевица, която е била обработена първо в царевично нишесте и след това в чист царевичен сироп. Чистият царевичен сироп е съставен изцяло от обикновена захар и глюкоза, която не е достатъчно сладка за употреба в производството на храни. Производителите на храни добавят ензими на царевичен сироп за преобразуване на около половината от глюкозата във фруктоза, още една проста захар, която е много сладка.

 

Всички източници на хранителна захар съдържат смес от глюкоза и фруктоза. И захарта, и медът съдържат 50% глюкоза и 50 % фруктоза, докато високофруктозният царевичен сироп обикновено е 45% глюкоза и 55% фруктоза, твърди Американската администрация по храните и лекарствата.

 

Тялото обработва чистата фруктоза и чистата глюкоза по различни начини. Проучвания както при хората, така и при животните, са показали, че чистата фруктоза може да повлияе отрицателно на здравето и апетита на човек. Хората, които ядат чиста фруктоза е по-малко вероятно да се чувстват нахранени и е по-вероятно да преяждат, което може да доведе до затлъстяване и диабет.

 

Почти всяка клетка в тялото може да преработи глюкозата като източник на енергия, но клетките изискват хормона инсулин, за да са в състояние да абсорбират глюкозата и да отприщят своята акумулирана енергия. Същият инсулин служи като сигнал към мозъка, че сте се нахранили достатъчно, казва д-р Катлийн Пейдж, експерт по диабет и затлъстяване и асистент професор по медицина в Университета на Южна Калифорния.

 

От друга страна, фруктоза може да бъде обработвана само в черния дроб и не изпраща сигнал към мозъка, че е пълен. Едно проучване, проведено от Пейдж, неотдавна установява, че хората, които пият напитки, подсладени с чиста фруктоза проявяват по-голям глад, отколкото тези, които пият напитки с чиста глюкоза.

 

Част от специалистите също така вярват, че малките разлики в състава на фруктозата и глюкозата във високофруктозния царевичен сироп и захарта, в действителност, имат значение. „Разбира се, тези разлики се натрупват, тъй като те са храни, които човек сам консумира“. Те също така вярват, че вариациите между двата вида подсладители ще накара организмът да ги обработва по различни начини, което ще се утежнява с течение на времето и в крайна сметка ще насърчава преяждане и – накрая – затлъстяване.

 

Други експерти диетолози не са съгласни, защото смятат, че човешкото тяло реагира почти по същия начин, както на високофруктозен царевичен сироп, така и на захар. „Данните сочат, че 5-те % разлика във високофруктозен царевичен сироп не е достатъчен, за да доведе до физиологична разлика“, казва специалистите от Университета в Бъфало. „Високофруктозният царевичен сироп е по-евтин, така че хранителните компании могат да го използват за подслаждане на своите продукти и да ги продават за по-малко пари, отколкото биха могли, ако те са направени с помощта на захар“, казват те. Високофруктозният царевичен сироп е във всичко, дори в неща, които не бихме се сетили – хляб, бисквити и кисело мляко. Но това не означава, че продуктите с биологична захар в магазините за здравословни храни са по-здравословни.

 

„Бих казала на всеки, който иска да си купи органични зърнени култури, които съдържат сурова или тръстикова захар, че това няма значение“, казва Шарма. „Като се има предвид количеството захар, което хората консумират, формата, в която те го получават, няма значение.“

 

Всички диетолози са съгласни по един въпрос обаче-хората трябва да ограничат консумацията на всяка захар, ако искат да останат здрави и хубави.

 

На практика, не се нуждаете от всяка добавена захар в диетата си, за да имате една здравословна диета“, завършва д-р Пейдж.

 

Свързани статии:

Захарта – коварен убиец

5 неща, които ще ви случат, ако спрете да ядете захар

Как да се преборим със зависимостта си от захарта

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Близо 1/2 от осигурените пропускат профилактиката

Близо 1/2 от осигурените пропускат профилактиката

Следваща статия
Борим социална тревожност с тъмен шоколад и кисело мляко

Борим социална тревожност с тъмен шоколад и кисело мляко

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар