Блог

5 неща, които ще ви случат, ако спрете да ядете захар

5 неща, които ще ви случат, ако спрете да ядете захар

В някои отношения, захарта е подобна на наркотици. Много хора смятат за истинско удоволствие яденето на шоколад, например. Ако те останат без него за известно време, могат да станат доста раздразнителни. Някои хора дори имат главоболие, стават неспокойни и много нервни. Ако обичате сладко, но не вярвате, че захарта води до пристрастяване, опитайте се да не я ядете за известно време и ще видите.

 

Премахване на захарта напълно, е невъзможно. Захарта е част от толкова много продукти и деликатеси, че ние ще трябва да минем на специална диета, която може да се окаже доста нездравословна. Въпреки това, ограничаване на приема на захар, не повече от 5% от ежедневните ни калории е възможно. Най-бързият начин да направите това е да кажете „не“ на газираните напитки, чай или кафе със захар и да ограничите вашите сладкиши. Ако направите това, ще се случат следните неща.

 

Вие ще бъдете по-здрави и по-енергични

 

Много хора знаят, че захарта е източник за получаване на глюкоза, която се изисква от нашите организми, за да ни зареждат с енергия. С ниска кръвна захар човек се чувства уморен, става бавен и дори може да припадне. Въпреки това, по-висока кръвна захар е още по-опасно. Това може да причини сериозни метаболитни разстройства и интоксикация. Така че всичко е свързано с контрола.

 

Теглото ви ще се нормализира

 

Веднага след като се ограничи приемът на захар, вие ще започнете да отслабвате. Захарта не е само източник на калории. Основният проблем е, че тя често е включена във висококалорични ястия: баници, сладки, бързо хранене, млечни десерти и др. С ограничаването на тези продукти, вие лесно ще загубите излишните килограми.

 

Вашите черва ще работят по-добре

 

Едновременно с удоволствието от дегустация на вкусни торти или пайове, храносмилателният тракт страда. Когато хората ядат много захар, храносмилателната система започва да работи по-бавно и това вреди на червата и панкреаса. Яденето на здравословни продукти и казването  „не“ на захарта, ще направи работата на червата ви много по-лесна.

 

Постоянното желание да се яде нещо сладко ще си отиде

 

Механизмът на пристрастяване към захарта, не е по-различен от наркотичното пристрастяване. Вие ядете бонбони, мозъкът ви се радва и искате още един. Добра новина е, че тази зависимост може да бъде победена. Веднага след като промените хранителния си режим, вие ще забележите, че искате бонбони по-малко и по-малко. И след известно време ще започнете да се чудите как всички тези хора наоколо не могат да прекарат един ден без шоколад и сладкиши.

 

Ще усетите истинския вкус на храната

 

Прекарвате ли половин час в избиране на специален вид чай и след това го пиете с две лъжици захар? Смятате ли, че сте експерт по кафе, но не можете да го пиете без нищо сладко? Ако кажете „да“ на тези въпроси, най-вероятно не знаете истинския вкус на тези велики напитки, както и много други продукти, които ядете с прекомерно количество захар. Да, може да ви се струва странно и необичайно в началото, но след няколко седмици ще свикнете с оригиналния вкус на много продукти.
 

 

Свързани статии:

Захарта – коварен убиец

Еритритол: естествена, нискокалорична алтернатива на рафинираната захар

Шокиращо: българинът яде средно 36 килограма захар на година!

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Клизми с кафе: ключът към детоксикация и здраве на цялото тяло

Клизми с кафе: ключът към детоксикация и здраве на цялото тяло

Следваща статия
Новооткрити ползи за здравето от витамин C

Новооткрити ползи за здравето от витамин C

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар