Блог

Еритритол: естествена, нискокалорична алтернатива на рафинираната захар

Еритритол: естествена, нискокалорична алтернатива на рафинираната захар

С продължаващото разгласяване за вредните последици за здравето от рафинираната захар се увеличава и броят на наличните алтернативи на захар в търговската мрежа. За съжаление, много алтернативи на захарта могат да бъдат също толкова нежелателни като самата захар. Захарин и ацесулфам К, например, са неестествени продукти, чиито дългосрочни ефекти върху човешкото тяло остават неизвестни. Високо фруктозен сироп от агаве е доказан, че причинява хаос с нивата ни на кръвна захар. А аспартамът, разбира се, няма нужда от представяне.

 

Един захарна алтернатива, която е доказана като здравословна, е еритритол. Въпреки че може да звучи като нещо, което е синтезирано в лаборатория на Голямата Фарма за дяволски цели, еритритолът всъщност е естествен захарен алкохол, намиращ се в много цели храни – и вкусът му наподобява много този на захарта.

 

Еритритолът не повишава кръвната захар

 

Тъй като хората са лишени от ензимите, необходими за разграждането му, еритритолът не засяга нашите триглицериди, холестерол или други метаболитни биомаркери. Следователно, неговото влияние върху нивата на кръвната захар – едно от най-големите опасения, което имат хората по отношение на подсладителите – не съществува. Това е било потвърдено от изследване, публикувано в Европейски журнал по клинично хранене, което установило, че еритритолът“… не влияе на серумните нива на глюкоза, инсулин или други серумни съставки.“

 

Доброкачествените ефекти на еритритола, относно нашата кръвна захар са страхотна новина за хората, които искат да намалят теглото си, тъй като скоковете в кръвната захар подтикват панкреаса да произвежда повече инсулин, хормонът, отговорен за съхранение на мазнини. Освен това, въпреки че еритролът съдържа 70 процента от сладостта на захарта, той съдържа само 6% от калориите ѝ.

 

Еритритолът е от полза за нашите зъби

 

Въпреки че има безброй причини да се откажете от рафинираната захар, отрицателното й въздействие върху зъбите е една от най-големите. Да, захарта наистина храни разрушителните бактериите в устата, които са отговорни за ерозията на емайла, и заместването ѝ с подсладител без захар може да бъде важна първа стъпка към подобряване на оралното здраве.

 

Въпреки това, еритритолът не само оставя нашите зъби незасегнати – той активно ги подобрява. Например, едно изследване, публикувано в списание Изследване за кариес установило, че еритритол (заедно с ксилитол, друг захарен алкохол) „значително намалява“ количеството на зъбна плака на изследваните тийнейджъри в сравнение с контролна група. Изследователите също така отбелязват, че еритритол и ксилитол (но най-вече първият) инхибират растежа на някои щамове на стрептококус мутанс, който е един от най-големите инициатори на зъбен кариес.

 

Еритритолът е безопасен във високи дози

 

Един от най-големите предимства на еритритолът в сравнение с повечето други алтернативи на захарта е, че е безопасен за консумация от почти всеки, дори и във високи дози. Преглед, включен в списание Хранителна и химическа токсикология, например, заключава, че еритритолът се понася добре от хора и животни. Друг преглед, публикуван в Регулаторната токсикология и фармакология установил, че големи дози еритритол (1 грам на килограм телесно тегло дневно) също са понасяни добре от пациентите. Повечето от еритритола се е отделял безобидно през пикочните пътища и не са наблюдавани проблеми с храносмилането.
 

 

Свързани статии:

Стевия – здравословен заместител на захарта или просто поредния токсичен химикал?

Захарта – коварен убиец

Как да се преборим със зависимостта си от захарта

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Най-горчивото често е най-полезно

Най-горчивото често е най-полезно

Следваща статия
Ленено масло срещу високо кръвно, рак, инфаркт и инсулт

Ленено масло срещу високо кръвно, рак, инфаркт и инсулт

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар