Блог

Проучване: чаша червено вино може да бъде еквивалентна на един час във фитнеса

Проучване: чаша червено вино може да бъде еквивалентна на един час във фитнеса

За тези от вас, които обичат да се наслаждават на чаша червено вино всяка вечер след работа има добри новини. Последните проучвания показват, че това вино може да бъде дори по-здравословнo за вас, отколкото сте си мислели! Прочетете, за да разберете повече за неподозираните ползи от червено вино.

 

Какво вече знаете ….

 

Ако следвате уеб сайтове или блогове, които се занимават със здраве, най-вероятно вече знаете нещо за ползите за здравето от червено вино. Едно от най-важните неща е, че то е наистина страхотно за сърцето ви. Танините в червеното вино – също са намерени в червено грозде или гроздов сок – сериозно допринасят за сърдечното здраве. Доказано е научно, че тези танини и други естествени съставки в червеното вино могат да намалят нивата на LDL холестерола, като в същото време дават тласък на нивата на HDL. Това е важно, тъй като високи нива на HDL, както и добро съотношение на холестерола като цяло са свързани с намаляване вероятността от развитие на сърдечно заболяване или дори инсулт.

 

Антиоксидантите в червеното вино могат също да помогнат и за намаляване на оксидативното увреждане на сърдечните клетки, както и на тъканите в човешкото тяло, могат да намалят риска не само за инфаркт или инсулт, но и за други сериозни заболявания като рак. За съжаление, обаче, тези ползи важат само за червените вина, а не и за белите.

 

Последните изследвания, излизащи от университета в Алберта, Канада, обаче, наскоро разкри доказателства, които не са били известни преди, че чаша мерло може да бъде дори здравословна.

 

Тези здравни ползи произтичат от един компонент на червеното вино, наречен ресвератрол. Това съединение се съдържа и в шепа други храни – включително някои ядки – и неговото въздействие върху организма е нищо повече от поразително. Очевидно, той дава на сърдечно-съдовата система, както и вашите кости и мускули, точно такъв тласък, като че ли сте били на фитнес, и сте имали един час тренировка. Учените, които са започнали това проучване плануват да продължат да разглеждат потенциалното му въздействие върху доброто здраве и възнамеряват да правят и проучвания относно това как редовната употреба може да въздейства на борещите се с диабет.

 

Това проучване, обаче, не бива да се приема като зелена светлина за пиене на половин бутилка червено вино на вечеря! Резултатите от изследванията всъщност идват от изучаване на участници, които са пиели по една единствена чаша вино дневно. И лоша новина за фенове на Шардоне – тези ползи се отнасят само за червените вина.

 

Така че, когато се приберете от работа и искате да се отърсите от стреса на деня, може да се просегнете за чаша червено вино.
 

 

Свързани статии:

Да се предпазим от грипа с греяно вино

Шоколадът, ягодите и червеното вино пазят от диабет

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Китайско зеле помага при възпаления и инфекции

Китайско зеле помага при възпаления и инфекции

Следваща статия
Джинджифилът може да лекува стомашни проблеми, повишава имунитета

Джинджифилът може да лекува стомашни проблеми, повишава имунитета

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар