Отдавна българинът е свикнал да слага на трапезата си крехкото и много вкуснокитайско зеле. Освен, че е много вкусно, то е и много полезно, тъй като улеснява храносмилането и подпомага работата на бъбреците.
Прекрасното китайски зеле прилича повече на маруля или на салата айсберг, тъй като е фино и крехко. Прекрасният зеленчук е богат на витамините С, А и В и на минералите калций, фосфор, желязо, магнезий и калий. Отличава се със свеж и приятен вкус, а на всичкото отгоре то е и много ниско калорично.
Помага при висока температура, възпаления, инфекции, болки в гърлото, улеснява храносмилането и уринирането.
Крехкото и полезно китайско зеле активизира мозъчната активност и подобрява бъбречната дейност. Освен това то помага при кашлица, очни инфекции, язви и т.н.
Редовната консумация на китайско зеле намалява риска от ракови заболявания, тъй като съдържа сяра. То се грижи много успешно и за сърдечно-съдовата дейност.
Който иска да отслабне, най-добре е да зареди хладилника си с китайско зеле. То засища, като същевременно с това е много ниско калорично. В 100 грама има само 13 килокалории, което го прави неотменна част от здравословното меню на хората, които искат да отслабнат.
Полезното китайско зеле и лесноусвоимо от организма, свежо и вкусно – идеалният зеленчук за спазващите диети и любителите на леките салати.
Може да си правите от него салати, да го готвите в някои аламинути и ястия- китайско зеле си отива и се комбинира много добре с чушки, домати, моркови, яйца, сирена, царевица, чесън, соев сос, джинджифил.
Свързани статии:
Роднините на зелето пазят от опасни болести
Киселото зеле – здравословен хит!
Седем от най-полезните продукти, които ни предпазват от болести
Автор: lechitel.net
Коментари