Блог

Джинджифилът може да лекува стомашни проблеми, повишава имунитета

Джинджифилът може да лекува стомашни проблеми, повишава имунитета

Малко билки са получили толкова много похвали през цялата история като джинджифила, коренището на растението Zingiber officinale. Впечатления за значителните лечебни свойства на джинджифила са били записани още от древна Гърция, макар че също се споменава в древната литература на Европа, Азия и Близкия изток. Древните лечебни системи на Китай и Индия са почитали  особено джинджифила, и често са го предписвали за лечение на умора, лоша циркулация на кръвта и гадене.

 

Джинджифилът остава най-широко култивираната билка в света, и голям брой проучвания потвърждават неговите многобройни ползи за здравето. Подобно на повечето билки, почти всички от тези ползи се дължат на много биоактивни джинджифилови съединения; той съдържа няколко витамини или минерали в значителни количества.

 

Изследвания върху джинджифил

 

Лек за стомашно-чревни оплаквания – Джинджифилът е бил използван в продължение на векове като домашен лек за запек, подуване на корема, гастрит, стомашни язви, нарушено храносмилане, сутрешно гадене и безброй други стомашно-чревни проблеми. Изследване, публикувано в Европейски журнал по гастроентерология и хепатология също така открива, че джинджифилът може да помогне за свиване мускулите на стомаха, като по този начин засилва храносмилането. Според преглед, публикуван в Food & Function, джинджифилът е ефективен при лечение на стомашно-чревни заболявания, благодарение на високите му концентрации от антиоксиданти, чиито способности да прочистват свободните радикали, даряват билката с гастрозащитни ефекти.

 

Богат на противовъзпалителни гингероли – Джинджифилът е богат на биоактивни, противовъзпалителни съединения, наречени гингероли и шогаоли. Тези вещества се смятат за причината, поради която толкова много хора с ревматоиден артрит или остеоартрит опит, изпитват намаляване на болката и подобряване на движението след редовна консумация на джинджифил. Например, едно изследване, публикувано в Journal of Natural Products, установява, че екстракти от суров джинджифил и производни гингероли биха могли да предотвратят ставни възпаления. По-късно проучване, публикувано в Phytotherapy Research, открива, че джинджифилът може да облекчи невропатична болка при плъхове.

 

Повишава имунната функция – Джинджифилът е доказано потогонно средство, което означава, че може да увеличи изпотяването. Макар повечето от нас да са наясно, че изпотяването може да детоксикира телата ни, немски изследователи са открили наскоро, че потта съдържа естествен антибиотик, наречен дермцидин, който може да предотврати бактериални, гъбични, вирусни и микробни инфекции. Поради тази причина, консумацията на повече джинджифил може директно да стимулира имунната система на тялото ни и да ни предпази от честите инфекции като стафилококус ауреус (честа причина за кожни заболявания) и кандида албиканс.

 

Естествен афродизиак и антидепресант – според проучване, публикувано в African Journal of Biomedical Research, екстракти от джинджифил имат положителен ефект върху репродуктивните функции на мъжки плъхове, поради неговите „мощни антиоксидантни свойства и андрогенни дейности.“ Тези резултати потвърждават твърденията на древната китайска и индийска медицина, които твърдят от векове, че джинджифилът е мощен афродизиак. Освен това се знае, че по-горе споменатите гингероли в джинджифила притежават седативни свойства, което може да помогне да се обясни защо джинджифилът също е ефективен антидепресант, който може да подобри ниски настроения.

 

Консумиране на джинджифил

 

Докато коренът от джинджифил може да се консумира суров, много по-приятно е да се консумира в чай или в прахообразна форма. Чаят от джинджифил е особено популярен начин да се консумира джинджифил и е може би най-достъпен начин за лечение на продължителни оплаквания със стомаха. Някои хора обичат да добавят мед или лимон към чая, за да засилят неговите качества да помага на стомаха.
 

 

Свързани статии:

Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)

Мед и джинджифил срещу вирусите

Невероятните лечебни свойства на джинджифила могат да са ви от полза и през лятото (съвети и рецепти)

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Проучване: чаша червено вино може да бъде еквивалентна на един час във фитнеса

Проучване: чаша червено вино може да бъде еквивалентна на един час във фитнеса

Следваща статия
Масло от мащерка: мощен естествен антибиотик

Масло от мащерка: мощен естествен антибиотик

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар