Блог

Подсилете защитните сили на организма си като пийвате малка ракия или чаша вино и сок от цвекло

Подсилете защитните сили на организма си като пийвате малка ракия или чаша вино и сок от цвекло

Лекарите съветват да пиете прясно изцедени сокове всеки ден, а пълен с витамини е този фреш, който съдържа прясно цвекло съобщава в. Труд.  Дойде пролетта и тялото ни е подложено на атака от пролетни вируси, алергени и умора. Това е идеалното време защитните сили на организма да се подсилят. А доколко мощни са те, зависи от много фактори, сред които са начинът на хранене, колко се движим, живеем ли в стрес, наспиваме ли се.

 

"Пролетта е сезонът, в който е добре да коригираме нездравословните навици. Т.е. да започнем да се храним пълноценно, тъй като се появява изобилие от пресни плодове и зеленчуци, важно е обаче и да се вземат мултивитамини и минерали."

 

Това посъветва читателите на "Труд" проф. Фани Мартинова, ръководител на Клиниката по трансфузионна хематология и клинична имунология в столичния "Пирогов". Тя е член на Експертния съвет по клинична имунология към Министерството на здравеопазването, на Европейската федерация по имуногенетика, на Международното дружество по кръвопреливане.

 

"Българите, които нямат проблеми със здравето, могат да подсилят имунитета си с някои хомеопатични средства като немския енгистол. Той има профилактично действие срещу вирусните инфекции на горните дихателни пътища. Достатъчно е да пиете по една-две таблетки дневно в продължение на три месеца", посочи проф. Мартинова. Тя обясни, че след като хомеопатичният препарат се взема 5 дни, да последват два дни почивка и после приемът да продължи по същата схема. Подходящ е за деца над 4 години и за възрастни.

 

"Дадох за пример точно този продукт, тъй като в годините сме наблюдавали профилактичния му и лечебен ефект, като направихме проучване сред пациенти между 18- и 80-годишна възраст. Докато вървеше изследването, което продължи три месеца, никой от наблюдаваната група, вземала препарата, не се разболя. А имунологичните изследвания, които правехме, показваха че клетъчният имунитет се стимулира", обясни проф. Мартинова.

 

Изключително важни за защитните сили на организма са плодовете и зеленчуците, приемани в достатъчни количества. "Препоръчвам да се консумират редовно ябълки и моркови. Да се пие една чаена чаша сок от сурово цвекло с малко моркови дневно. Той ще подейства изключително добре на пациентите с анемия. Те не трябва да лишават организма си и от ястия с печен черен дроб или далак, и то да си ги приготвят редовно", отбеляза специалистката от "Пирогов".

 

В това време на годината е добре да се хапват колкото се може по-често зелени зеленчуци - спанак, коприва, марули, зелен лук. Не пропускайте и ядките - бадеми, лешници (те са задължителни за пациентите с ниски нива на левкоцитите). "Ето, това са основни групи храни, които трябва да са част от всекидневното меню", заяви проф. Мартинова.

 

Българите и особено нашите мъже не могат без месо. Често, ако на трапезата се постави само основно ястие, представителите на силния пол питат кога ще се приключи със замезването и ще дойде ли най-сетне същинското плато. Ако обаче мъжът иска да си набави полезни вещества, трябва да яде риба, подходящо приготвена - печена или варена на пара.

 

Българите със сърдечно-съдови заболявания задължително да се хранят по-здравословно от останалите. "Моят съвет е да се съобразява с това, което препоръчах и да се въздържат от ястията, с които обикновено се прекалява през зимата - шарени меса, тлъсти, пържени или солени храни. Месото, което консумират, да е печено или варено. Много важно е да се избягват високомаслени сирена или кашкавали. Да наблягат на плодово-зеленчуковото меню", посочи проф. Мартинова.

 

Може да звучи банално, но искате ли да имате добър имунитет, трябва да се наспивате. "Възрастните да спят поне 8 часа. Да, има хора, на които и 6 часа са достатъчни, но те по-скоро са изключение. Много важно е да си набавите вечерната почивка след 22 ч. Това особено важи за малките деца, които е препоръчително да се водят в леглото по едно и също време всяка вечер, за да им се създаде режим", допълни проф. Мартинова. Преди лягане мъниците да не се оставят пред телевизионния екран, който ги разсейва и разсънва, да не им се дават течности.

 

Добро решение е, ако в почивните дни малки и големи намират време за следобедна сиеста. Освен това самият организъм подсказва, че има нужда от почивка, той като от 14 до 16 ч. е с понижена енергия.

 

"Ако възрастни хора страдат от безсъние, вечер могат да вземат безопасен лекарствен препарат. Имам предвид мелатонин, това е хормонът на съня, под формата на таблетка. На фармацевтичния пазар се предлагат медикаменти, които го съдържат.

 

Препоръчителната доза е от 3 мг. или 5 мг. един час преди лягане. Така тези пациенти ще подпомогнат съня си, без да стават сънливи или отпуснати на следващия ден", посочи проф. Мартинова.

 

Враг на съня е стресът. За съжаление под влиянието му попада всеки един от нас. Важно е човек така да организира работния си ден, че да си осигури време за отмятането на приоритетните задачи. Така ще бъдем по-спокойни и няма да сме под напрежение, че изпускаме нещо. А като си тръгнете от офиса или кабинета, по същия начин подредете и свободните си часове.

 

Антистрес терапия са разходките в парка, културните занимания като посещения на театър, опера, кино, концерти. "Срещите с приятели също осигуряват ефекта на отпускането, но да не се стига до запои и преяждане. Най-важна е умереността в действията - било то в работата ни, на трапезата или при отдаването на хобитата", отбеляза проф. Мартинова.

 

Каква е дозата алкохол, която тонизира, а не отнема силите на човека? "За съжаление няма ясни и точни препоръчителни количества. Но категорично здравословната доза е чаша червено вино на обяд или вечер. С нея здравите хора релаксират, тя е полезна и за застигнатите от анемия", посочи специалистката. Червеното вино е антиоксидант, затова е разрешено и на сърдечноболните. Доказателство за положителния му ефект са дългогодишни наблюдения във Франция, където независимо че масово се консумират сирена с по-висока масленост, вината, които французите пият редовно, се отразяват добре на здравето им. По тази причина сърдечно-съдовите заболявания при тях са с ниско разпространение. Добрата доза при концентрирания алкохол - уиски, водка или ракия, е до 50 грама дневно.

 

С увеличаването на слънчевите часове през деня е препоръчително хората да ходят пеш по-често, разбира се, не по най-оживените улици, а в парка или в райони без интензивно движение. Смята се, че бързото ходене е по-здравословно, отколкото бягането. "Хора в добро здраве да изминават между 5 и 10 км дневно", каза проф. Мартинова. Не на последно място, ако човек усеща умора в този сезон - т.нар. синдром на хроничната умора, или боледува често, трябва да отиде при специалист (по УНГ, ревматолог, пневмолог, интернист, понякога работа ще свърши и личният лекар). Той ще назначи изследвания на клетъчния и хуморалния имунитет в имунологична лаборатория.

 

По този начин ще се прецени какви са отклоненията, ако те съществуват, и ще се предприемат нужните мерки за лечение. Само по този начин ще се даде подходящият медикамент, който ще подсили имунитета и ще гарантира достатъчната му сила.

 

"Подчертавам - на тези изследвания трябва да се подложат болните възрастни или деца, които често се повалят от ангини, от възпаление на ухото и др.", обясни професорката.

 

Най-често синдромът на хроничната умора се дължи на стреса, открива се при работохолици, особено при IT специалисти или при трудещите се нощно време. При тях е потиснат клетъчният имунитет и затова е важно организмът да се подложи на изследвания. Така ще се установи какъв е проблемът, ще стартира адекватна терапия, ще се препоръча подходящ режим на живот.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: sanooklifes.blogspot.com
Предишна статия
Уникалните свойства на марулята

Уникалните свойства на марулята

Следваща статия
Пролетта дойде, а с нея настъпват и алергиите – справете се с тях сега!

Пролетта дойде, а с нея настъпват и алергиите – справете се с тях сега!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар