Блог

Олово в шоколада – за притеснение ли е?

Олово в шоколада – за притеснение ли е?

Добре е да знаете, че някои минерали - като кадмий и олово - естествено присъстват в много храни, включително и в морски дарове, фъстъци, картофи, зърнени храни, листни зеленчуци, а понякога и в какаовите зърна. 

 

 

 

 

Още през декември излезе една ужасяваща новина за отравяне с олово във Флинт, Мичиган. През януари, Агенцията за контрол на храните и лекарствата предупреди потребителите за козметична глина с повишени нива на тежки метали. Миналата седмица, потребителска застъпническа група пусна обновено проучване, което показва много популярни марки шоколад, които съдържат нива на олово, които надхвърлят прага на безопасност, установени от законодателството на Калифорния.

 

 


Групата, наречена „Каквото посееш“, дала 50 проби от какаови продукти на независима лаборатория за изследване. Те открили, че 35 от тях съдържат олово и/или кадмий, друг токсичен метал, който бил свързан с проблеми с фертилитета и повишен риск от рак на гърдата и заболявания на черния дроб.

 

 


Групата е подала уведомления към 18 производители – включително към компании като Hershey`s, Whole Foods, Godiva, Ghiradelli и Trader Joe’s – затова, че не са предоставили на потребителите тази важна информация, изисквана от щата Калифорния. „Оловото и кадмия се натрупват в организма, така че за да се избегне отлагането, информацията е важна, особено за децата,“ казва президентът на „Каквото посееш“ Даниел Фугере. „Нашата цел е да работим с производителите на шоколад, за да се намерят начини тези метали да не попадат в продуктите им.“

 

 


Как оловото попада в шоколада?

 

 


Това не е съвсем ясно. Много производители твърдят, че оловото се среща естествено в някои храни. Националната асоциация на сладкарите казва пред Си Ен Ен, че „някои минерали – като кадмий и олово – се намират естествено в много храни, включително и в морски дарове, фъстъци, картофи, зърнени храни, листни зеленчуци и – понякога – в какаовите зърна. Какаово-базираните храни се консумират в малки количества и не са основен източник на тези минерали при храненето.“
Възможно е също така, шоколадът да абсорбира метала по време на производството или доставката. В проучване от 2005 г., публикувано в „Преспективи за околната среда“, изследователите открили, че произведените какаови и шоколадови продукти, съдържат по-високи нива на олово от суровите какаови зърна.

 

 


Колко олово в шоколада е допустимо?

 

 


Това е още една сива зона. Както Cи Ен Ен посочва, наредбите за токсични химикали в храната са по-строги в Калифорния, отколкото в останалата част на страната. Те също така са по-строги от федералните норми. Например, законите в Калифорния казват, че децата и възрастните не трябва да приемат повече от 5 микрограма олово на ден от всеки източник на храна. Но Агенцията за контрол на храните и лекарствата споделя, че малките деца спокойно могат да консумират до 6 микрограма на ден от сладки. Лимитът за възрастни е по-висок.

 

 


Така че, докато „Каквото посееш“ твърдят, че нивата на олово и кадмий в популярни шоколадови изделия превишава допустимите граници на Калифорния, те все още могат да бъдат в съответствие с нормите на Агенцията за контрол на храните и лекарствата. От Агенцията отговорили на първоначалното изявление на групата, заявявайки, че те „контролирали нивата на олово в предлаганите храни в САЩ.“

 

 


Шест от 12-те производители, посочени в актуализираното проучване, отговорили на искането на Си Ен Ен за коментар, настоявайки, че техните продукти са безопасни. „Хората ядат какао и шоколад в продължение на векове,“ се казва в изявлението на Hershey`s. „Потребителите могат да бъдат сигурни, че нашата … индустрия се придържа към всички правителствени разпоредби.“

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Черният шоколад – доказано здравословен

 

Шоколадът – любопитни факти и интересни проучвания

 

Млечен или черен шоколад? Определено черен.

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Бяла коса? Как да я спрем?

Бяла коса? Как да я спрем?

Следваща статия

Затлъстели ли са 7-годишните?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар