Блог

Бяла коса? Как да я спрем?

Бяла коса? Как да я спрем?

Побеляването на косата е неизменна част от остаряването на човека. Бялата коса, обаче, може да се появи във всяка възраст, а причините са много разнообразни. На първо място поставяме наследствения фактор. Така че, ако във вашето семейство има много хора с бяла коса, то вие няма да може да избягате от това.

 



Появата на бели коси може да бъде причинена и от силен стрес и емоции, използване на мощни лекарства, та дори и ултравиолетовите лъчи на слънцето, които изсушават косата до толкова, че тя губи пигментацията си.

 



Някои експерти смятат, че причината за ранното побеляване може да бъде нарушение на определени органи, което от своя страна предизвиква липса на жизненоважни витамини и елементи.

 

 


Как може да отложим побеляването?

 

 


За да забавите появата на бели косми е много важно да осигурявате на организма достатъчно количество мед и цинк. Хапвайте повече орехи, кайсии, банани, грозде, домати и краставици, сирене, ябълки, череши и боровинки. Също така включете в менюто си чай от шипки, морски дарове, ориз, ръжен хляб.

 

 


Можете да извършите специални процедури срещу побелялата коса – търкайте корените с чист черешов сок или сок от малина. Изплаквайте с отвара от коприва.

 

 


В случай, че побеляването на косата се дължи на наследствен фактор можете да се борите с проблема като следите здравословното си състояние, внимателно подбирате диетите, на които се подлагате, не прекалявате със стоенето на слънце. Много важно е постоянни прием на витамини.

 

 


Естествено всички знаем колко много продукти за смяна на цвета на косата има на пазара. Знаем, обаче, че това е твърде временно явление. Ако сте решили все пак да използвате такива продукти старайте се те да бъдат на естествена основа.

 

 


Народна рецепта на Петър Димков при побеляване на косата

 


Побелелите коси почерняват трайно от тази шапка.
Двеста грама корени от коприва, ситно нарязани, врят в 1 л. вода и 250 гр. оцет, докато течността остане наполовина. Приготвената и налята в шише отвара се използва всяка вечер за масажиране на косите.

 

 

Свързани статии:

 

 

Арганово олио се справя с белите коси

 

Как да забавим побеляването на косата

 

Как се оцветява коса с обелки от лук и костилки от маслини

 

 

 

Източник: Здравница

 

 

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Предимствата и недостатъците на спешната помощ обсъдиха в Русе

Предимствата и недостатъците на спешната помощ обсъдиха в Русе

Следваща статия
Олово в шоколада – за притеснение ли е?

Олово в шоколада – за притеснение ли е?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар