Блог

Предимствата и недостатъците на спешната помощ обсъдиха в Русе

Предимствата и недостатъците на спешната помощ обсъдиха в Русе

 

Промени в спешната помощ предвиждат разделянето на пациентите по тежест на състоянието им чрез цветни кодове. Червен – за животозастрашаващи признаци и симптоми, в следствие заболяване или увреждане, с висока вероятност за смърт, ако не се предприемат незабавни действия; жълт – нестабилен/потенциално нестабилен спешен пациент, при който има подозиран риск и потенциална опасност за живота: зелен – за стабилен спешен пациент и наличен нисък риск от настъпване на усложнения.

 

 

 

Целта е най-спешните пациенти да бъдат обслужени най-бързо, а останалите ще трябва да чакат, защото спешните отделения са с ограничен капацитет. Изводът е, че хората няма да получават помощ според реда, по който са пристигнали, а според това колко спешен е техният случай. Това обясниха и изп.директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Стоян Миланов, председател на Българското дружество по спешна медицин, и д-р Стоян Сопотенски, началник на Спешно приемно и консултативно отделение в столичната спешна болница. Двамата бяха в МБАЛ-Русе вчера, за да участват в дискусия, организирана от домакините, на тема „Защо е необходим стандартът за спешна медицина – предимства и недостатъци“.

 

 

 


Заложените в стандарта схеми дават яснота кой пациент за какъв код . Специалист ще разпитва болния относно оплакванията му, но ще се вземат предвид и допълнителни индикатори като пулс, кръвно налягане, състояние на дишането, състояние на съзнанието. Проф. Миланов разясни, че ще се използват таблици, приети в цял свят за спешната медицина, които определят кой пациент в коя група попада. Директорът на „Пирогов“ сподели, че е доволен от дискусията, защото колегите му от Русе са дали ясна картина за това как работи спешната помощ в региона, без да се крият проблемите. Определено ще се наложи и инфраструктурна промяна на Спешното отделение, както и привличане на кадри, убеден е докторът.

 

 

 

Триажът ще е на два етапа. Първо пациентите ще бъдат преценявани чрез разговор по телефона още докато викат линейката, а след това и при пристигането пред спешното отделение. Така медиците от „Пирогов“ се надяват, че пациентите няма да се оплакват, че чакат дълго време, защото ще са с код зелено. В рамките на минути ще бъде оказана помощ само на хората, който са с код червено, защото техният живот е застрашен.

 

 


В стандарта са включени дейности, които ще се извършват от парамедици. Една от причините за въвеждането на такава дейност е, че има недостиг на лекари. Специалистите обясниха, че тенденцията по цял свят била изкарването на лекарите от колите за спешна помощ. Ролята им била дистанционно да командват екипа.

 

 


Гостите отказаха да коментират протеста на общопрактикуващите лекари, който в Русе ще се проведе утре.
Към протеста на личните лекари се присъединяват и медико-диагностичните лаборатории в Русе. Те ще спрат работа във приемните си на територията на града и региона.

 

 

Свързани статии:

 

 

От днес откриват ново спешно приемно отделение в Майчин дом

 

Лекуват спешни пациенти в целия ЕС

 

д-р Иво Тодоров, парамедик в САЩ: Толкова ли е трудно да се изгради това в България

 

 

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Антиоксидантите - какво, как и къде?

Антиоксидантите - какво, как и къде?

Следваща статия
Бяла коса? Как да я спрем?

Бяла коса? Как да я спрем?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар