Блог

Антиоксидантите - какво, как и къде?

Антиоксидантите - какво, как и къде?

 

 

Зимата е едно предизвикателство, от което е трудно да се възстановим през пролетта. Токсини, боледувания, лошо хранене и ред други премеждия, на които се подлагаме правят ранното ставане и функционирането през деня трудно. Добавете към всичко това и зверски апетит и човек се пита как да се справи с всичко вредно наоколо. 

 



Как се излиза от този омагьосан кръг?

 

 


За щастие Творецът се е погрижил за нас с достатъчно природни средства, стига ние да пожелаем да ги използваме. Как и кои са те, обаче?  Има едни чудотворни елементи, наречени „антиоксиданти”, които са незаменими в битката като с пролетната умора, така и с неотменно преследващия ни апетит, обяснява биологът Юлия Стоянова.

 

 



Какво представляват те, как действат и къде да ги открием. Освен, че при употреба дават бодрост и енергия,  антиоксидантите са и най-големите врагове на инфекциите  и на повечето ракови заболявания.

 

 



Към тях спадат витамините С, Е и бета- каротен, които се съдържат в достатъчно за организма количество в някои пресни плодове и зеленчуци.

 

 

 


Как действат антиоксидантите?

 

 

 

Основно те предпазват организма от образуването на свободни радикали – вещества, които имат деструктивно действие върху живата тъкан и променят структурата на нуклеиновите киселини в клетките.

 

 



Антиоксидантите могат и да обезвреждат тъканите от вече образуваните свободни радикали, като подсилват клетките сами да се справят с неутрализирането им, а също и да отстранят своевременно възникналите вече повреди.

 

 



Ето защо те са особено полезни в пролетния сезон, когато храната ни е бедна на витамини и когато са се натрупали значително количество токсини от прекарани инфекции или от зимния тип хранене.

 

 



Класически антиоксиданти има в голямо количество в пресните плодове и най-вече в цитрусовите. Те са особено подходящи за укрепване на здравето в периода преди появата на пресните плодове и зеленчуци. Съдействат като за отвеждането на токсините и прочистването на организма от тях, така и за подобряване на имунитета .

 

 

 


Обратно на разпространеното схващане, че на цитрусите може да се разчита предимно през зимата като на източник на витамини, с идването на пролетта някои плодове като грейпфрута  и портокала минават някак на заден план. И вместо да ги забравяме, най-добре е да усилим тяхната консумация.

 

 

 

 

Основно действие като антиоксидант има витамин С, който се съдържа във всички цитрусови плодове. Витамин С съдейства както за доброто протичане на белтъчния синтез, така и активно протичащите окислително-редукционни процеси, основни за обмяната и дишането. Цитрусови плодове с най-ценни свойства са лимонът, грейпфрутът и портокалът.

 

 



Родината на цитрусите са топлите, източни страни. Лимонът съдържа освен голямо количество витамин С, също и бета каротен. Редовната консумация на лимонов сок премахва не само пролетната умора и чувството на отпадналост.

 

 


Сокът от лимони се препоръчва също и при  кървене на венците и стягането им - като профилактично средство против пародонтоза.

 

 

 


Има и диуретичен ефект поради наличието на калиеви соли - може да бъде полезен и при сърдечно-съдови и бъбречни заболявания. Стимулира защитните сили на организма при белодробни възпаления. Лимоновият сок укрепва и кръвоносните съдове, тъй като има частично изразени антиагрегантни свойства. Премахва и чувството на гадене и тежест в стомаха.

 

 


Чаша прясно мляко смесено със сока от 1/2  лимон чудесно прочиства и черния дроб.

 

 


Сокът подпомага и разграждането на мазнините. Напитка от нарязани на кръгчета лимон  краставица, заляти с минерална вода е вълшебно средство и за регулиране на килограмите, съветва още Юлия Стоянова. 

 

 

 


Грейпфрутът е по-богат на пектин и витамини В и Д. Подпомага храносмилането, подобрявайки работата на черния дроб и жлъчката. Семките на грейпфрута съдържат биологично активни вещества, които спомагат преодоляването на инфекции.
Не е желателно сокът от грейпфрут да се приема заедно с лекарства против високо кръвно налягане и антибиотици, тъй като може да се блокира действието им или да се образуват токсични съединения.

 

 



Портокалът е най-богат на пектин от всички цитрусови плодове.

 

 



Пектинът регулира перисталтиката на червата и основно прочиства организма от токсини. Нормализира и нивото на лошия холестерол. Сокът от портокал спомага и за по-доброто усвояване на желязото от организма.

 

 



Етеричните масла на цитрусовите плодове са също много важни. Попаднали в малко количество при сокоизтискването, те имат антисептично действие. Подобряват настроението и тонуса. Влизат в състава на много аромотерапевтични формули и масажни масла. Грейпфрутовото масло е чудесен съюзник в борбата с целулита.

 

 



Ето защо с право можем да причислим всички цитрусови плодове като „дар Божи” и да засилим употребата им в този сезон.

 

 

Свързани статии:

 

 

Мандарини при борба с гъбичките

 

Топ 5 на полезните плодове

 

Пригответе си витаминозен и много полезен сироп от лимони

 

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Световноизвестен онкоортопед с безплатни консултации в Пловдив

Световноизвестен онкоортопед с безплатни консултации в Пловдив

Следваща статия
Предимствата и недостатъците на спешната помощ обсъдиха в Русе

Предимствата и недостатъците на спешната помощ обсъдиха в Русе

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар