Блог

д-р Иво Тодоров, парамедик в САЩ: Толкова ли е трудно да се изгради това в България

д-р Иво Тодоров,парамедик в САЩ: Толкова ли е трудно да се изгради това в България

Много причини ме накараха да отделя време и да споделя с вас всичко това.

 

Най-напред бях шокиран от побой над лекар, отишъл да окаже първа помощ на място. После близките набили друг, защото инжекцията била болезнена. А в мрежата видях кадри как лека кола с несъобразена скорост удря линейка превозваща пострадало дете.

 

Аз съм парамедик. Живея и работя в САЩ и тук моята професия е една от най-уважаваните. Нещата, които се случват в България са немислими и подсъдни тук.

 

При нас има 3 нива на подготовка за оказване на спешна медицинска помощ.

 

Първото ниво е задължително за всички полицаи, защото обикновено те се отзовават първи на повикване от тел. 911. Включва умения да направиш сърдечен масаж, обдишване и превръзка на по-леки рани.

 

Второто ниво - ЕМТ - изисква 3 месечна подготовка в университет. Получават се познания по анатомия, физиология и патология. Завършилите имат право да работят на линейка като помагат на парамедиците - да шинират, да използват правилно шийни яки, да обездвижват крайници. Боравят с кислородна бутилка и използват ограничен брой лекарства.

Следващото ниво е парамедик. Обучението е 18 месеца.

 

Теоретичната подготовка се води от лекари специалисти на най-високо ниво. Натрупват се знания по патофизиология.

Особено внимание се отделя на педиатрията - при децата поведението при спешност е па-специално.

 

Изключително задълбочена е подготовката по кардиология. Патофизиологията е необходима, за да имаш детайлни познания за ЕКГ, за всички видове сърдечни ритми и сърдечен блок, както и много други кардиологични проблеми, както и как се реагира при всеки един от тях.

 

Следва подготовка по неврология и травматология, тъй-като тя също е чест проблем, с който се срещаме.

 

След теоретичната подготовка следва работа на манекен.

 

Само най-подготвените успяват да покрият теста - при нас няма място за тройкаджии. Издържалите могат да практикуват с анестезиолог и медицинска сестра.

 

Следва обучение на линейка, която е обурудвана като една малка подвижна болница. Компютърна система поддържа връзка с центъра и между отделните коли.

 

Радиовръзка осигурява контакт със спешното отделение на всяка болница.

 

Светлинната и звукова сигнализация, както и системата за корекция на светофарите тип зелена вълна дава възможност за бързо придвижване.

 

Сърдечният монитор не само прави ЕКГ, но се използва и като дефибрилатор и външен пейспейкър c. Налични са всички размери ларингоскопи / за новородени, деца и възрастни/ както и ендотрахеални тръби и шийни яки.

 

Медикаментите са предвидени за всякакви спешни състояния, както и достатъчно банки с физиологичен разтвор. Не е нужно да се коментират шините и превързочните материали. Носилката с пациента се вдига в линейката със специална хидравлика.

 

За почти всички спешни ситуации е разработен специален алгоритъм, който е финалния етап в обучението.

Всичко това да дава възможност да вършиш всичко необходимо - да поддържаш дишането на пациента с различни видове кислородни маски, инхалации, да го интубираш при нужда. В ендотрахеалната тръба има датчик, който измерва издишвания СО2. Така си сигурен, че си интубирал трахеята, а не хранопровода.

 

Ако пациентът е със сърдечен арест се следи не само монитора, но и ниво на СО2, за да разбереш дали сърдечните компресии са ефективни.

 

При тежка катастрофа отново следваш зададената от алгоритъма поредица - с ръце се стабилизира шията на пострадалия, п осле с шийна яка. Подаваш му кислород, докато бъде изваден от колата и веднага щом бъде поставен на носилката се хваща венозен път за вливане на физиологичен разтвор за поддържане на нормално кръвно налягане. След това оглеждаш за счупени крайници и шинираш.Най-важното за този пациент е да бъде бързо транспортиран до специализирана болница, най-често хирургическа за изследвания и специфична помощ.

 

В случаите с огнестрелни наранявания алгоритъма е друг.

 

Едно от условията за нашата качествена работа е познаването на това, коя болница за какво е специализирана.

 

Често при нас се качват лекари от спешно отделение за да се учат как най-бързо и ефективно се обравотва и транспортира пациент с тежка комбинирана травма.

 

Парамедиците често биват наричани специалисти по спешна доболнична медицина, защото имат знанията и уменията първи да се погрижат за пострадалия и според състоянието да го транспортират до точната болница, която е най-добре обурудвана да продължи грижите и лечението.

 

Наличните ресурси се използват най-ефективно. Системата, в която работя аз покрива 600 кв. км. площ. През деня има на разположение 27-30 линейки и около 15 през нощта. Всяка линейка е разположена така, че да покрива площ с радиус 10км. По този начин където и да има нужда от линейка, тя може да стигне до адреса за не повече от 5-6 минути. За по-добро оптимизиране всички линейки са в постоянно движение от станция до станция. Диспечерите от 911 насочват линейките по радиостанцията. Естествено, има моменти, когато всички линейки са на адрес, тогава диспечерите приоритизират обажданията и първо се пристига на адресите cheap replica watche, където случаите са критични. Т. нар. висящи повиквания се поемат от пожарникарите и от полицаи, които оказват необходимата първа помощ и изчакват пристигането на парамедиците. С пожарникарите и полицаите се работи в тясно сътрудничество, тй-като зависим един от друг. Ако има наранен полицай или пожарникар за него приоритетно се изпраща линейка. Макар и рядко и на парамедиците се случва да попаднат в опасна ситуация - да бъдат заплашвани или нападнати. За тази цел на радиостанцията има паник-бутон. Той дава информация за местоположението и веднага алармира всички полицаи в района. Аз съм бил в ситуация, при която след натискане на паник-бутона на повикването пристигнаха 7-8 полицейски коли и втора линейка, в случай че има пострадали.

 

И ето нещо обичайно за нас. Петък вечер. 52-годишен мъж се събужда от внезапна пронизваща болка в сърдечната област. Трудно му е да поеме въздух, а болката не стихва. Съпругата му грабва телефона и набира 911. След 4 минути на указания адрес пристига линейка и пожарна команда.Двамата парамедици изкачат без бавене от линейкта - единият със сърдечния монитор, другият с медицинската чанта. Пожарникарите приготвят носилката и кислородната бутилка, влизат след тях и чакат инструкции. Бързият основен преглед вече е приключил, информацията от съпругата е получена и включеният сърдечен монитор регистрира измененията в ЕКГ- ІІ, ІІІ и avF-отвежданията на ST-сегмента и кръвно налягане - 80/40. Диагнозата е сърдечен инфаркт - инфериорен. Пациентът е поставен на носилката, хидравличната система я повдига и плъзга по релсата. От пристигането са изминали 8 минути.

 

Един от пожарникарите включва кислородната бутилка, парамедикът дава аспирин, а другият сяда на шофьорското място, включва светлините и сирените и тръгва към най-близката болница с катетъризационна лаборатория. По радиото се свързва с медицинската сестра от спешно отделение и дава информация за състоянието на пациента omega replica watches, за да се подготви катетъризационната лаборатория.

 

Кръвното на пациента пада, затова парамедикът хваща венозен източник и понеже и пулса също критично пада се налага включване на външен пейсмейкър, за да се поддържа постоянен от 80 удара в минута. За болката получава отпускащо и болкоуспокояващо средство. След минути линейката е в болницата и екип посреща пациента за да му бъде направена ангиограма.

 

Линейката сигнализира, че е свободна за нови повиквания и очаква обажданията на диспечера.

 

Толкова ли е трудно да се изгради такава система в България? 

 

Автор: factor-bs.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кисти на костите - видове и лечение

Кисти на костите - видове и лечение

Следваща статия
Първият очен преглед - на 6-ия месец след раждането

Първият очен преглед - на 6-ия месец след раждането

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар