Блог

Арганово олио се справя с белите коси

Арганово олио се справя с белите коси

Бои на основата на арганово олио са едно от последните "оръжия" в ръцете на фризьорите в битката им с белите коси.
 

 

"Олиото позволява боята да проникне в максимална дълбочина в косъма и така много по-дълго време жената се радва на желания наситен цвят", обясни пред "Труд" Мария Томова. Тя е носителка на международни награди по фризьорство и собственик на верига от салони за красота в столицата. 
 

 

Аргановото олио е чудодейно вещество от Мароко, богато на витамини, на полезните омега 3 и 9 есенциални мастни киселини, заради което се ползва и срещу преждевременното стареене на кожата, припомниха дерматолози. 
 

 

"Уви, практиката ми показва, че днес българката побелява по-рано в сравнение с 10 години назад. Т.е. все повече са момичета примерно на 28 или 30-годишна възраст принудени, за да изглеждат добре, да се боядисват. А преди време не бе така", обясни Мария Томова. Според лекарите виновен за това е стресът, а при някои българки по-ранното побеляване е и генетично заложено.
 

 

Томова препоръчва при боядисването дамите да заложат на бои без амоняк, тъй като те са по-щадящи, а и в същото време лесно покриват белите коси. 
 

 

Много важно при измиването на косата пък е да се ползват качествени продукти. "В никакъв случай не пропускайте след шампоана всеки път да използвате подхранващ продукт като маската", каза още Мария Томова. А жените, които вече се боядисват, да използват специално разработените за тях продукти, защото те съхраняват цвета по-дълго време.
 

 

Попитахме Томова как честото използване на сешоара или пресата се отразяват на хора с посребрени коси. "По същия начин, както и на останалите. На всички обаче препоръчвам преди изсушаването да посягат към специално изработени за това препарати, защото топлината отваря люспичките на косъма, нарушава целостта му, съответно той изтънява и се уврежда", предупреди стилистката. И в този тип продукти пак има разработени на основата на аргановото олио.
 

Ето какво още каза фризьорката Мария Томова:

  • Абсолютен мит е, че ако отскубнете един бял косъм, се появят още няколко такива. Ако беше така, фризьорите щяха масово да го правят, за да се сгъсти косата.
  • Друга заблуда е, че колкото повече се мие косата, толкова повече се изтощава. Напротив - тя трябва да се поддържа чиста през такъв период от време, през който се налага, но поне 2 пъти седмично. Не е вредно - и всеки ден. В противен случай скалпът се омазнява, а това пречи на доброто хранене на косъма.
  • Ползвайте подходящи за вашата коса продукти в зависимост от това дали е склонна към омазняване, суха или образува пърхот. Иначе рискувате да се стигне до нежелани ефекти.
  • Наблюденията показват, че най-мощното въздействие върху структурата на косата се получава при студеното къдрене. При него от наличните в косъма 19 аминокиселини се атакуват 12. Изсветляването е друга подобна агресивна химическа процедура. Но ако после се използват подходящите препарати, косата се възстановява.

 

 

Плюсовете на безамонячната боя

 

Последните видове безамонячни бои съдържат вещества, които правят косата бляскава, еластична и хидратирана. Но най-важното е, че запазват структурата здрава. Това са доказали тестове, състоящи се в следното: боята се е нанасяла между 5 и 10 пъти и след това въздействие липидният капитал на косата се запазвал такъв, какъвто е на естествената. Затова тази боя може да се ползва до края на живота. Т.е. без проблем може да се нанася всеки месец за освежаване на цвета.

 

Друго действие, от което ще имате само полза, е, ако решете косата си и сутрин, и вечер. По този начин я масажирате, което допринася за по-доброто кръвообращение.

 

Няма проблем и да носите всеки ден косата си вързана, но важното е да не е силно опъната. 

 

 

Свързани статии:

Как да забавим побеляването на косата

Японско лечение за увеличаване растежа на косата и ноктите и справяне с болките в гърба и ставите (рецепта)

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да се преборим със зависимостта си от захарта

Как да се преборим със зависимостта си от захарта

Следваща статия
38% от децата са изложени на тютюнев дим в дома си

38% от децата са изложени на тютюнев дим в дома си

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар