Блог

Няколко естествени начина да повишите енергията си

Няколко естествени начина да повишите енергията си

Ако сте уморени през цялото време, не сте сами. Центровете за контрол и превенция на заболяванията са отишли толкова далеч, че наричат липсата на сън при американците „епидемия на общественото здраве.“ Хроничната умора също е свързана с най-различни заболявания, включително автоимунни, болести на щитовидната жлеза, депресия, и анемия. Комбинирайки някоя от тези болести, с дълги часове на работното място и не е изненадващо, че се нуждаете от трета чаша кафе в 3 часа. Но има и други естествени начини, с които човек може да повиши енергията си, което ще осигури по-устойчива енерргия и няма да компрометира способността на човек да си почива вечер, така че да може да получи почивката от която се нуждае. Ето и няколко изследователски подкрепени стратегии, за да имате енергия през целия ден.

 


Балансирайте вашата консумация на въглехидрати

Нормално е следобед енергията ви рязко да спадне, защото сте се отегчили по време на работа, но много по-вероятно е да има много общо с това, което сте консумирали за обяд. Вашето тяло и мозък имат нужда от храна за гориво, но когато много от калориите, които консумирате идват от въглехидрати – като хляба използван за сандвичи или обилна купа паста – е напълно възможно да ви се доспи около час след хранене. Въглехидратите се абсорбират в кръвния поток, почти веднага след хранене. Веднага след тежко ядене пълно с въглехидрати, кръвната захар се повишава рязко, а когато всички въглехидрати са изчерпани, тя спада изведнъж, довеждайки до онова чувство на умора. Въпреки това, калории, които идват от фибри, мазнини и белтъци, отнемат повече време, за да се освободят. За да имате енергия по цял ден, яжте микс от хранителни вещества на всяко хранене и лека закуска, включително много богати на фибри зеленчуци и плодове, постни протеини като пиле или боб, а някои здравословни мазнини, като например, авокадо и зехтин.

 


Миришете мента

Забелязали ли сте, че спа салоните са склонни да миришат на цветя като лавандула и иланг- иланг? Проучвания показват, че тези аромати повишават спокойствието, което е точно за тази обстановка. Ако ви се налага да използвате етерично масло, което има точно обратния ефект – изберете ментата, защото тя ще ви направи по-енергични и бдителни. Точно този мирис има обратния ефект на успокояващите етерични масла, въпреки че те много приятен аромат. Ментата дори може да подобри паметта ви, според проучване публикувано в Международния вестник по невронауки.

 


Вземайте повече B12

Дори и да имате балансирана диета, може да имате недостиг на важни хранителни вещества. Ако се чувствате мудни, опитайте да увеличите приема на витамин В12. Този витамин се намира естествено в храни от животински произход като месо, риба, пилешко, млечни продукти и, което обяснява защо много вегетарианци и вегани не получават достатъчно чрез храненето си. (Витамин В12 също е важен за предотвратяване на анемия.) Витамин В12 може да бъде намерен в повечето хранителни магазини и аптеки; можете да вземете този витамин в самостоятелен вид или в смес от други витамини.

 


Отидете на йога или се разходете

Може да изглежда така сякаш, че ако бъдете по-активни само ще ви накара да се чувствате по-уморени и тя може би е вярно – отивайки на интензивна тренировка може да ви накара да поискате да си подремнете. Но ако се ангажирате с упражнения с ниска или умерена активност като на кратка разходка или йога сесия нивата на енергията ви могат да се повишат, според статия публикувана в журнала по „Психотерапия и психосоматика“. Този вид упражнения са достатъчни, за да се увеличи циркулацията – а с него и притока на кръв и кислород към тялото и мозъка се натоварват, без да ви уморяват. Следващият път, когато се чувствате уморени, но наистина трябва да бъдете будни, изпробвате системата: Отидете на оживена 10- или 20-минутна разходка и вижте как ще се чувствате след това. Шансовете са, че ще бъдете много по-будни, отколкото когато сте изслязли.

 


Релаксирайте, за да се почувствате по-добре

Ако се чувствате стресирани или тревожни, това може да разбърка нивата на енергията ви, а това вече означава, че умът ви все едно е участвал в маратон. Превключете мислите си към една приятна разходка и ще се почувствате много по-малко изцедени. Лесно е да се каже, отколкото да се направи? Опитайте с медитация. Едно просто съсредоточаване върху дишането може да ви помогне да се отпуснете и, според проучване в аналите на Нюйоркската академия на науките, така може да повишите вашата бдителност.

 


Дишайте чист въздух

Едно проучване в „Журнала по психология на околната среда“ е установило, че когато човек е на открито, това е най-лесният начин да увеличи чувството си на жизненост. В проучването, хората, които прекарват само 20 минути навън се чувствали по-будни, отколкото тези, които прекарвали същия период от време вътре в къщи. Нямате шанс да избягате от четирите стени? Просто си представете естествена среда, това може да ви помогне, съветват изследователите.

 


Определете рутина за лягане

Трябва да дадете на на тялото и мозъка достатъчно време за почивка и презареждане през нощта. Ако често се събуждате с чувството, че не сте достатъчно отпочинали, преместете часа си за лягане, за да си гарантирате най-малко 7 или 8 часа сън всяка нощ. Едно скорошно изследване в „Списанието по първични здравни грижи“ е установило, че ранното лягане е подобрило съня на 73 процента от участниците.

 


Дръжте бутилка вода под ръка

Ако се чувствате уморени, носете си H2O от чешмата, защото ще ви помогне да се заредите с енергия. Дори леката дехидратация може да ви накара да се чувствате уморени и да намали способността Ви да се концентрирате, пише в проучване публикувано в журнала по хранене. Главоболията, които получавате или постоянната сънливост, която чувствате може да сигнализира, че имате нужда от повече течности. Чувството на жажда също може да бъде знак, че вече сте дехидратирани. Стремете се да пиете около 8 чаши (Не, това не е мит!) Или четири 500 мл бутилки вода всеки ден. Ако тренирате редовно, може да се наложи да пиете повече.

 

Свързани статии:

5 магически напитки, които ще ви заредят с много енергия

Хранителни грешки, които крадат енергията ви

Духовната енергия на различните храни според учителя Петър Дънов

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Срещу миома, висока кръвна захар и колит - медицинска дъвка

Срещу миома, висока кръвна захар и колит - медицинска дъвка

Следваща статия
Какви са симптомите на ниска кръвна захар

Какви са симптомите на ниска кръвна захар

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар