Блог

Направете тези 8 промени в дома си, за да спрете трупането на излишни килограми

Направете тези 8 промени в дома си, за да спрете трупането на излишни килограми

Вероятно всеки е чувал за фъншуй – изкуството на подреждането на дома, по начин, който облагодетелства живеещите в нея. Ето защо съвсем логично звучи твърдението, че за причината трупането на излишни килограми може да се крие в самата ни къща, или по-точно начинът на подреждането й, обзавеждането й и организацията на бита в нея, твърдят специалисти. Според фън шуй експертите вътрешното оформление на дома влияе на поддържането на фигурата. Затова те предлагат да бъдат направени 8 промени, които имат най-вече психологически ефект и биха помогнали да се запази добрата форма.


 

Увеличете максимално достъпа на светлина


 

Тъмните помещения могат да доведат напълняване, твърдят учени от Калифорнийския университет. Причината е психологическа – в тъмното задръжките падат, ние се отпускаме и преставаме да се стараем. Така храната едва ли не сама влиза в устата ни. Ако прозорците на стаите са малки и светлината не достига, добавете макар и изкуствена светлина чрез вътрешно осветление. Ако в дома ви става толкова горещо, че е невъзможно да минете без щори, по-добре е те да са в светли тонове.


 

Сложете часовник в кухнята и по възможност се хранете на тиха музика


 

Хората, които се хранят бавно и дъвчат храната по-дълго, поемат средно около 70 калории по-малко на ядене. Понякога се храним несъзнателно и бързо и това води до преяждане. За да бъде контролиран процесът, засичайте времето за хранене с часовник. Желателно е вечерята да отнема поне 30 мин. Не ставайте веднага от масата. Постойте няколко минути и си починете. Леката приятна музика гони стреса и прави храненето още по-приятно.


 

Поддържайте температура около 18 градуса в стаите


 

Прохладната къща стимулира организма да генерира топлина, за което той изразходва определено количество енергия. През зимата е лесно да се намали парното и да се постигне здравословно охлаждане. През лятото обаче за целта е необходим климатик. При температура около 18 градуса организмът гори 100-200 калории всеки ден.


 

Сменете чиниите и приборите си


 

Големите чинии могат да са причина за излишно тегло. Прекалено големите лъжици също водят до приема на повече храна от необходимото. А тясната чаша може да побере по-малко висококалоричен алкохол, отколкото по-дребната на вид, но затова пък тумбеста. Тези прости номера със съдовете водят до успешно спестяване на някоя и друга излишна калория.


 

Подреждайте продуктите в хладилника по определен начин


 

Вероятността да сложите на масата си нещо полезно нараства поне три пъти, ако когато отворите хладилника, то попадне в полезрението ви. Затова поставете плодовете и зеленчуците на рафта, който е на равнището на очите ви. А шоколадите и другите сладки неща скрийте отзад. Психолозите казват, че ако не виждаме вредните неща, е много по-лесно да ги забравим, пишат в. 24 часа.


 

Ако непрекъснато държим чиния със сладкиши и бисквити на масата си, тогава при всяко минаване ще сме склонни да посягаме към нея. По този повод учени дори направили експеримент – в експеримент сложили сладките неща на другия край на масата на човек, който обядвал. Дори самата мисъл, че ще трябва да стане, за да ги достигне, го накарала да изяде около 100 калории по-малко.


 

Хората, които са на диета, пък просто не трябва да купуват и да внасят у дома продуктите, които са им забранени. Правилото – нека вкъщи има шоколад, пък аз ще проявя воля и няма да го ям, е само за мазохисти.


 

Боядисайте стаите в хладни цветове


 

С това твърдение вероятно мнозина няма да се съгласят, защото много хора държат на ярките и весели цветове, които повишават настроението. Доказано е обаче, че те увеличават и апетита.


 

Никак не е случайно, че заведенията за бързо хранене обикновено са боядисани в червено или жълто. Затова пък има изследвания, според които синият цвят например отнема чувството за глад.


 

Махнете огледалата от стаята, в която тренирате


 

Психолозите твърдят: жените, които се занимават със спорт пред огледало, се чувстват по-изморени, отколкото тези, които не се гледат, когато тренират. Затова и приключват упражненията по-рано. Липсата на огледало прогонва желанието тренировката да се прекрати преждевременно.


 

Използвайте “стимулиращи” аромати


 

Някои миризми помагат на отслабването. Ароматът на жасмин например вдига адреналина и води до повишено желание да се потанцува или да се прави гимнастика.


 

Лавандулата успокоява съня, а е известно, че нарушенията му водят до трупане на килограми. Друго изследване показало, че хора, които са вдъхвали аромат на мента на всеки два часа, поглъщали 2700 калории по-малко на седмица.


 

Свързани статии:


 

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване


 

Отслабването се крие във върха на пръстите


 

Японска техника за по-тънка талия и изправяне на гръбначния стълб


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.dhucksinarow.com
Предишна статия
Ценни съвети за летните жеги

Ценни съвети за летните жеги

Следваща статия
5 растения за естествено пречистване на въздуха у дома

5 растения за естествено пречистване на въздуха у дома

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар