Блог

5 растения за естествено пречистване на въздуха у дома

5 растения за естествено пречистване на въздуха у дома

Без значение дали живеете в едностаен апартамент или в триетажна къща е хубаво да имате растения вкъщи. Освен, че придават живот и красят дома ви, растенията повишават качеството на въздуха. Всяко едно растение премахва въглеродния диоксид от въздуха и отделя кислород, някои растения обаче правят това доста по-добре от други. Представяме ви 5 растения, които се растат много добре в саксия и спомагат за пречистване на въздуха.


 

Бамбукова палма или Хамедорея (Chamaedorea Seifrizii)

Обикновено става не по-голяма от три метра височина и се гледа относително лесно. Това растение пречиства бензена и трихлориетилена от въздуха – две съединения, които лесно влизат в домовете ни. Бамбуковата палма може също така да се сложи до мебели, които отделят формалдехид, друг химикал, с които хамедорея се справя доста добре.


 

Лилия на мира (Spathiphyllum)

Перфектно растения за всяко перално помещение или баня. Лилията на мира премахва спорите на плесените и не иска много вода и слънчева светлина, а освен това цъфти с много красиви цветове. Освен това премахва формалдехида и трихлориетилена от въздуха (Внимание: Лилията на мира е изключително токсично за котки, ако погълнат части от растението).


 

Аглаонема (Aglaonema)

Това, което прави аглаонемата истински специална, е непрекъснато нарастващата му ефективност. Колкото повече това растение живее в определена среда, толкова по-добре премахва замърсителите на въздуха. Както и лилията на мира, аглаонемата може да съществува на места с оскъдна светлина, цъфти често и дори дава малки плодчета.


 

Алое вера (Aloe barbadensis)

Алоето се гледа изключително лесно и също прочиства въздуха от замърсители и токсини добре. В допълнение в листата на растението има гел, който е богат на витамините A, C, E, B1, B2, B12 и лекува изгаряния и рани. Това е едно страхотно растение, което можете да сложите в саксия до прозореца.


 

Каучуков фикус (Ficus Elastica)

Самото му име подсказва, че този вид фикус може да оцелява и да се чувства добре при малко светлина и ниски температури. От всички фикусови именно каучуковият пречиства токсините и замърсителите от въздуха най-добре. Особено добре се справя с формалдехида.


 

Още:


 

Какво лекуват растенията или аптека в саксия


 

Сложете си саксии с папрат, за да неутрализирате вредните лъчения у дома


 

Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома


 


 

Източник: collective-evolution.com

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Направете тези 8 промени в дома си, за да спрете трупането на излишни килограми

Направете тези 8 промени в дома си, за да спрете трупането на излишни килограми

Следваща статия
Билки, които подпомагат забременяването

Билки, които подпомагат забременяването

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар