Блог

Какво лекуват растенията или аптека в саксия

Какво лекуват растенията или аптека в саксия

Хората са ползват народната медицина от векове – кремове, чайове, билки – това са били техните лекарства. “Да имаш градина или саксии, значи да имаш аптека”, категоричен е Борислав Митев от Ботаническата градина към БАН.


 

Божурът лекува камъни в бъбреците

Някои цветя имат лечебни свойства. Розата например има благоприятно действие върху кожата. “Сложете няколко листа във вода и на сутринта ще видите капките розово масло да плуват върху водата. Примесете го с някакъв крем и воала”, обясни Митев.


 

Друг пример за цвете с лечебни свойства е божурът. Отвара от корените му се използва в народната медицина като помощно средство при спазми и болки в корема. Има полезен ефект и при лечение на камъни в жлъчката и разбива камъните в бъбреците. Трябва обаче да се внимава с дозировката, защото в големи количества божурът може да предизвика аборт.


 

Освен че е вкусна, малината също може да лекува. Чай от плода се използва срещу висока температура и възпаления. Стръковете и корените на билката Ранилист пък се налагат върху рани – „има страшен ефект”, гарантира Митев пред в. Труд.


 

Плевелите лекуват

И докато лечебните свойства на билките не могат да се отрекат, Митев разказа и за други лековити растения, които виреят в градините на хората, но се смятат просто за плевели. Такова е обикновеното подъбиче. То е дребно полухрастче, което прилича на трева и расте на сухи места из цялата страна. Неговите стръкчета имат запичащо и кръвоспиращо действие. Чаят от него може да се ползва срещу болки в стомаха, а компресите – за лечение на младежки пъпки, екземи и рани.


 

Природният аспирин - “къдравата” върба

Отвара от листата на “къдравата” върба действа подобно на аспирина – облекчава главоболие, помага при треска, мускулни болки и ревматизъм. Успешно лекува и остра или хронична болка, инфекции и простудни заболявания. А причината “къдравата” върба да се нарича природен аспирин е, че от кората на дървото се извлича активната съставка на аспирина - салицинът.


 

Болките в ушите са едни от най-неприятните. Но и тук природата е създала лек – алпийската роза (белоцветен дебелец). Късате едно месесто листенце от растението и капвате няколко капки в ухото. Резултатите идват почти веднага.


 

“Аз дори засадих това растение и вкъщи, защото проблемите с ушите ми се обаждат от време на време”, обясни Митев. Иглика за сърдечни прболеми и срещу настинки, мечо грозде при камъни в бъбреците, жълт кантарион за успокояване на гастрити - това са все билки с доказано действие. Отвара от живовляк пък гарантирано “гони” кашлицата. Чаят от смокини също е много полезен. “А и е много вкусен. Пробвайте да сложите листо от смокиня в чая си. Не мога да гарантирам, че ще помогне с нещо, но вкусът е вълшебен”, добави специалистът.


 

Ефедра - забранената билка

Билката ефедра действа подобно на адреналина и кофеина. Именно от нея се извлича активната съставка на ефедрина, който спортистите използват като допинг.

При предозиране може да повиши рязко кръвното налягане и да доведе дори до инфаркт. Често се срещат и странични реакции като гадене, виене на свят, главоболие, прекомерно изпотяване. При правилната дозировка обаче билката се използва за лечение на астма, респираторни заболявания, белодробни болести и ниско кръвно налягане.

“Всичко трябва да се консумира с мяра. Защото дори най-полезната билка в големи количества е опасна”, категоричен е Митев.


 

Още:

Как да си направим ароматна аптека у дома

Азиатските гъби – медицинско чудо

10 растения и билки, с които да излекуваме белите си дробове

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.ilponticello.net
Предишна статия

Как да пречистим дебелото черво по естествен начин

Следваща статия
Проф. Алексей Сувернев: раковите клетки умират при 42.5 градуса по Целзий

Проф. Алексей Сувернев: раковите клетки умират при 42.5 градуса по Целзий

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар