Блог

Магданозът пази от рак и подобрява функцията на бъбреците

Магданозът пази от рак и подобрява функцията на бъбреците

Магданозът съдържа фолиева киселина, известна още като витамин В9 – един от най-важните за здравето водоразтворими витамини. Неслучайно в древността, магданозът е бил приеман за свещено растение, а в Древна Елада, дори са украсявали главите на победителите в състезания за атлети с него.

 

Учените вече са доказали, че магданозът съдържа повече витамин С от портокалите – само в 20-30 грама от растението се съдържа средната необходима дневна доза от витамин С за възрастен човек. В допълнение в него има желязо, калий, калций, фосфор, цинк, каротин, витамините В1, В2, К, РР. Поради съдържанието си подправката предпазва организма от действието на свободните радикали.


 

Етеричните масла в магданоза неутрализират агенти, които предизвикват рак, като например цигарения дим. Всичко това нарежда магданоза в групата на суперхраните, които предпазват от рак.


 

Листата и корените на магданоза се прилагат при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, хепатит, камъни в бъбреците и жлъчката, тъй като облекчават уринирането, особено при възрастните мъже с хипертрофия на простатата. Магданозът подобрява функционирането на бъбреците като ги стимулира да отделят натрий и по този начин предпазва от появата на бъбречни камъни. Магданозът действа благоприятно при болно сърце и се препоръчва при анемия.

 

Благодарение на високото съдържание на желязо, магданозът е много полезен за производството на червени кръвни телца. Подправката съдържа много калий, затова отварата от нея понижава високото кръвно налягане. Благодарение на фолиевата киселина, се препоръчва за предпазване от болести на сърцето, информират ehograf.info.

 

В Древна Гърция семената и корените са били използвани като диуретик и при смущения на храносмилателния тракт. Днес благотворното действие на магданоза при стомашно-чревни нарушения са още по-добре проучени, като се оказва, че стимулира и ензимите и подпомага метаболизма. В допълнение помага против газове, регулира функцията на черния дроб.

 

В миналото при астма, и гонорея се е препоръчвал чай от магданоз. Магданозът е със силно противовъзпалително действие и се прилага за лечение на ревматоидни артрити и остеоартрити, различни инфекции и простуда. Премахва токсините и прочиства кръвоносните съдове, ставите и повишава значително имунитета.

 

Действа против спазми, затова едно от най-популярните му действия е при болезнена менструация. Той успокоява болките, освен това регулира месечния цикъл. Препоръчва се за родилки, тъй като помага за по-бързото свиване на матката и стимулиране на производството на кърма. При кърмачките, чиито млечни жлези са се втвърдили, много добре действат компреси с магданозена настойка. Стимулира и сексуалната функция като повишава либидото.

 

Прясно изцеденият сок от магданоз подпомага силно зрението и помага при катаракта, блефарит, конюнктивит, офталмия, възпаление на роговицата и на очния нерв. Ако се приготви сок от магданоз и цикория, той облекчава възпалените очи.


 

Други статии:


 

Как да подпомогнем функцията на хипофизата


 

Квантовата физика казва, че разделението е илюзия


 

5 лесни за отглеждане билки, които борят рака


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.yasamca.net/
Предишна статия
Билки, които подпомагат забременяването

Билки, които подпомагат забременяването

Следваща статия
Какви храни да изберем, за да имаме кожа като от сатен

Какви храни да изберем, за да имаме кожа като от сатен

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар