Блог

Лютите чушки помагат за отлично здраве

Лютите чушки помагат за отлично здраве

Българите се славят като любителите на лютото, макар трудно да догонват латиноамериканците по пикантна кухня. Освен, че придават „характер” на храната, чили чушлета са ценни за здравето поради съдържанието на капсаицин – едно наистина уникално съединение. Напоследък светът е полудял по капсаицина и неговите свойства да редуцира мазнините. Но най–новите проучвания за ефекта на капсаицина върху хората показват, че с няколко люти чушлета може да направите ястието не само по-вкусно, но и много по-здравословно.


 

Авокадото – супер храна на 8000 години


 

Помага да загубите тегло. Лютивите чушки ускоряват метаболизма и карат тялото ни да гори повече калории, защото капсаицинът повишава телесната температура. Хората, които ядат лютива храна, по-рядко имат наднормено тегло, сравнено с другите. Други изследвания показват, че препарати с капсаицин намаляват апетита. Предлагат се редица хранителни добавки с капсаицин, но бъдете внимателни в избора си, защото те не подлежат на стриктен контрол.


 

Киноа – храна на 2013


Отслабва ли се с хром?


 

Помага на стомаха. Любопитно е, че лютите чушки могат да има превантивен ефект за развитие на язва. Изследователи в Сингапур установили, че хората, които ядат пикантна храна с много чили, страдат три пъти по-малко от язва. Учените смятат, че капсаицинът стимулира нервните окончания в стомаха, които предизвикват отделянето на защитни химикали. Капсаицинът също така променя киселинния баланс в стомаха и по този начин унищожава бактерията Helicobacter Pylori (H. Pylori) - основната причина за язва.



Защо ни мъчат стомашните киселини


 

Подобрява работата на сърцето. Същите свойства на капсаицина, които предизвикват усещане за парене, стимулират и сърдечно-съдовата система. Изследвания са показали, че капсаицинът може да намали кръвното налягане и холестерола, дори да предотврати атеросклероза. Той може да бъде в състояние да предотврати увреждане на сърцето по време на сърдечен пристъп. В университета на Синсинати са провели тестове върху мишки – оказало се, че прилагането на мехлем с капсаицин на гърдите по време на сърдечен пристъп може значително да намали или дори да предотврати клетъчно увреждане на сърцето.


 

5 изненадващи признака за проблеми със сърцето


 

Помага при диабет. Много диабетици вече използват капсаицин за лечение на диабетна невропатия, но медицинските изследвания разкриват и други възможни начини, по които капсаицинът може да помогне за лечение на диабет. Канадски изследователи отчитат, че мишки, които са предразположени да развият диабет тип 1, избягват до голяма степен болестта, ако са инжектирани с капсаицин. Тези открития могат да помогнат за регулирането на кръвната захар при хората.


 

Бори се с рака. Проучвания сочат, че редовната консумация на чили понижава риска от раково заболяване. В някои от проучванията се съобщава за потискане на растежа на раковите клетки от капсаицина. В страните, където обичайно храната е богата на капсаицин, случаите на онкологични заболявания са по-малко, сравнено със средностатистическите данни. Примери за това са Мексико и Индия, където хората заболяват по-рядко от рак.


 

Храни, които карат рака да „гладува”


 

Подобрява настроението. Лютите чушки покачват нивата на ендорфин и серотонин – хормоните, които потискат болката и отговарят за доброто настроение. Според смели учени можем дори да преборим леки форми на депресия с повечко чушлета.


 

Може да направим един извод - смело с чили чушките и викайте пожарната!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://foodobyte.com/
Предишна статия
Как да развием заложбите в мозъка си, да увеличим интелигентността си и да отключим потенциала си

Как да развием заложбите в мозъка си, да увеличим интелигентността си и да отключим потенциала си

Следваща статия
Личните лекари ще изпращат болничните и по електронен път

Личните лекари ще изпращат болничните и по електронен път

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар