Липсата в организма на витамин Д е сред най-обсъжданите теми в науката за храненето в момента не само у нас, но и в света. Доказано е, че повече от 1 милиард души на планетата страдат в някаква степен от недоимък на мастноразтворимия витамин.
В България близо 75% от населението има дефицит или недостиг на този жизнено важен витамин.
Витамин Д човек получава сравнително малко с храната – около 30 на сто, а останалото количество човек го получава от излагането на слънце.
При хората със затлъстяване обаче са налице ред причини за намален синтез под влияние на слънчевата светлина. Такива хора по правило са по-малко подвижни и прекарват по-малко време на открито. От друга страна, за тях е характерно намалено образуване на витамина в кожата. А имат и намалено всмукване на витамин Д от храната и едновременно с това забавен метаболизъм и затруднено усвояване.
Учените са установили, че при затлъстяване се наблюдава „разреждане“ на витамин Д в големия общ обем.
Признаците за недостиг на витамин Д са липса на концентрация, слабост, лошо настроение, главоболие, мускулни и ставни болки.
Според учени дефицитът на витамин Д е свързан с поне 14 вида рак. Между тях и много разпространени като рак на гърдата, на простата и на дебелото черво. Недостигът му е фактор и при най-бързо увеличаващите се днес диагнози като затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и захарен диабет.
За да си го набавите с храната, трябва да ядете повече мляко, яйца, месни продукти, риба.
Витамин Д се съдържа във високи количества в мазни риби като сардини, сьомга, скумрия и риба тон, в черен дроб от треска, както и в млякото, сиренето, яйцата и черния дроб.
Хубавото е, че повечето хора могат да произведат достатъчно витамин Д през лятото и той да им стигне за зимните месеци.
Свързани статии:
7 признака за липса на витамин D в тялото
Наистина ли витамин Д е толкова важен за организма
5 добавки, които трябва да се вземат ежедневно
Най-полезните плодове и зеленчуци
Автор: lechitel.net
Коментари