Блог

Полезните кедрови ядки за здраво сърце, стомах и черен дроб

Полезните кедрови ядки за здраво сърце, стомах и черен дроб

Може би ценителите на кулинарията знаят, че от кедрови ядки и други съставки се приготвя така вкусното и полезно песто. Малките на външен вид ядки се използват и в други рецепти. Но извън кулинарията чудодейните кедрови ядки могат да вършат чудеса с тялото. Това са едни от най-скъпите ядки, които сте срещали, защото се добиват много трудно и в доста отдалечени райони на земята – а именно в Сибир и Китай. Там расте сибирския бор или кедърът, от който всъщност се добиват ценните и свръхполезни кедрови ядки. В Европа семената се добиват от италианската пиния, вид иглолистно дърво. Според науката това обаче не са ядки, а семена.

 

Каквито и да са, те са ценни носители на полезни вещества, витамини и минерали. Маслото от кедрови ядки е уникален продукт без аналог в природата, който многократно превъзхожда вкусовите и полезните свойства на зехтина.

 

Ароматните семена не само придават прекрасен екзотичен вкус на всяка гозба, но притежават също така уникални свойства, изразяващи се във високо съдържание на витамини и минерали, както и на повече аминокиселини, отколкото съдържат месото и млякото.

 

Полезните кедрови ядки се отличават с високо съдържание на фосфор, йод, мед, магнезий, манган, силиций, калий, калций и желязо, въглехидрати, мастни киселини, както и на витамините А, В1, В2, В3, F и Е.

 

Консумацията на кедрови ядки се препоръчва за благотворно влияние върху процесите на растеж на организма. Те участват активно в обмяната на веществата, оказват добър ефект върху работата на сърдечно-съдовата, храносмилателната, ендокринната и нервната система.

 

Смята се, че полезните кедрови ядки имат огромен ефект върху мъжката потентност и играят роля на добър афродизиак. Ценните семенца стимулират дейността на мускулите, а освен това подобряват функционирането на черния дроб и образуването на кръвта.
Дневната доза от кедрови ядки е добре да не превишава 50 грама, тъй като може да се получат алергии. Те трябва да се хапват в ограничени количества и поради високата си калоричност.

 

Вече обелените кедрови ядки имат сравнително кратък срок на годност, което означава, че трябва да гледате и до кога е той.

 

Свързани статии:

Масло от кедър е балсам за нервите

Десетте най-богати на желязо храни и билки

Научете за тези пет вида ядивни храни, за да се подготвите за оцеляване в природата

Хумус – нахут и сусамов тахан

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
За тънка фигура и добро настроение яжте какаови зърна

За тънка фигура и добро настроение яжте какаови зърна

Следваща статия
Липсата на витамин Д причинява затлъстяване и рак

Липсата на витамин Д причинява затлъстяване и рак

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар