Блог

Кое е най-лошото време от деня за похапване?

Кое е най-лошото време от деня за похапване?

 

 

Когато са започвали изследването си за мултитаскинга и апетита, психолозите в университета в Съри, Великобритания, са имали предвид три особено рискови за талията дейности. Но ако са се поддали на вродения у човека хазартен импулс, вероятно са направили облог коя ще излезе най-неблагоприятната. И даже не е било нужно да чакат дълго за развръзката - първото място е било толкова убедително спечелено в прост 5-минутен тест, че вероятно няма да се наложи търсене на потвърждение с допълнителни проучвания.

 

 

 


Допреди затлъстяването да вземе епидемични размери при тълкуването на хранителното поведение водещи са биологичните фактори - хормоните, стомашно-чревното здраве, нивото на кръвната захар, гените. С увеличаването на броя на хората с наднормено тегло напред излизат психологическите клопки. А през последните 5 г. изследователският интерес генерира най-много въпроси за влиянието на разсейването по време на ядене.

 

 

 


Втренчването е основно в стереотипите, съпътстващи все по-дългото застояване на човечеството пред телевизорите и мониторите на компютрите. А в най-многопластовите търсения учените обръщат внимание на социалните взаимодействия като базови условия за неусетно преяждане.

 

 

 

Изследването от Съри изненадва с неочаквания извод, че изяждаме най-големи количества храна, докато ходим, а за да е още по-лошо - продължаваме да се тъпчем и в часовете след това. Данните са публикувани в специализираното издание “Джърнъл ъв хелт сайколъджи”. Проектът има за цел да провери как гледането на телевизия, общуването и ходенето променят желанието за ядене и апетита. Учените влизат в проекта с хипотезата, че умерените хора ще бъдат по-податливи на разсейване в сравнение с лакомниците. Но нямат единодушно предположение кои отклоняващи вниманието ситуации променят най-силно поведението.

 

 

 

Доколкото ни е известно, няма друго проучване, което проверява ефекта на ходенето като фактор за прехранване, но това е особено уместно при днешния модел на живот, при който все повече хора “ядат в движение” поради прекалена заетост, обясняват учените. Те включили в изследването 60 жени на възраст над 18 г. с идеята, че този пол по принцип проявява по-голям самоконтрол при въздържането от излишни калории.

 

 

 

На всички било раздадено по 1 зърнено блокче тип корни и ги разделили на 3 групи. Докато ядяли, едните гледали 5 минути филм (без кадри с храна), вторите си говорели по двойки, а третите се разхождали. След това им било предложено да тестват 4 вида удобни за ядене по всяко време храни - шоколад, пръчици моркови, грозде, и чипс. Били помолени да оценят всяка храна според това колко много я харесват и по признак сладост и соленост. Специално им обяснили, че могат да опитват колкото искат всеки от продуктите, и ги оставили сами в продължение на 7 минути. А засичането на изядените в отделните групи храни ставало, след като участничките излезли.

 

 

 

 

Групата на ходещите била изяла 5 пъти повече шоколад, отколкото останалите! Причината според психолозите е, че по време на обиколката мозъкът е зает да обработва най-голям обем разсейващи го информация и затова получава най-малко сигнали за засищане от неосъзнатото хранене. И затова след това се тъпчат с големи количества храни за удоволствие, които са бърз начин да се компенсира липсата на вкусови усещания по време на движение. Научен отговор защо толкова бързо свършват запасите ни от шоколад в чекмеджето на бюрото, нали?

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Нова уеб платформа за информационни копия на вещества

Нова уеб платформа за информационни копия на вещества

Следваща статия
Три начина да смекчите риска от рак на стомаха

Три начина да смекчите риска от рак на стомаха

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар