Блог

Чаят, който не се пие по време на ядене

Чаят, който не се пие по време на ядене

 

На всички ни е известно, че е добре да се пият течности с яденето, за да може да не преяждаме, но пиенето на зелен чай по време на ядене не е най-добрата идея. Причината за това е, че зеленият чай е най-богатият на флуор растителен продукт и ако се пие по време на хранене, съществува риск дъбилните вещества в него да намалят с 2/3 усвояването на желязото от хляба и ориза. 

 


Чрез многобройни научни проучвания на химическото му съдържание са установени 150 етерични масла, дъбилни вещества, витамин С, каротин, алуминий, магнезий, 25 минерални вещества и микроелементи. 



Японски, китайски и германски учени смятат, че консумацията му може да преодотврати развитието на ракови заболявания ( на кожата, хранопровода, дебелото черво и др) Тези профилактични свойства на зеления чай се проявяват благодарение на флавоноидите. На тях се дължи и намаляване вредното влияение на никотина. 



Наред с другото, той укрепва защитните сили на организма против  грипоподобните вируси, има противовъзпалително действие и предпазва зъбите от кариес. Също така  забавя процесите на стареене, намалява нивото на холестерина и опасността от стесняване на сърдечните коронарни съдове, както и от атеросклероза и образуване на тромбози. 



Предполага се, че субстанциите на зеления чай ще играят в бъдеще важна роля в борбата срещу вирусите и проявите на СПИН. А изследователите в Русия обръщат специално внимание на въздействието на катехините срещу бактериални токсични вещества и го включват в терапията на дизентерията. 



Как правилно да го пием?

 


На хората, склонни към напълняване се препоръчва пиенето на зелен, вместо на черен чай. Съдържанието на кофеин в него е по-ниско, а на танини- по-високо. Затова е доста по-горчив, дори тръпчив. Възможно е кофеинът в зеления чай да има негативен ефект при хора с високо кръвно и сърдечни проблеми.  



1-1.5 гр. зелен чай се слага в 1 ч.ч. вода и се залива с топла вода, която да не е по-гореща от 60-70 С.  Оставя се да кисне 2-3 мин. похлупен, без да се разбърква и се изпива без прецеждане.



Повечето японци приготвят напитката така: 2 гр. зелен чай се слага в 1 ч.ч. топла вода, кисне 1-1.5 мин. и се прецежда. Веднъж използвани листенцата му могат да се запарват 3-4 пъти, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

 

Свързани статии:

 

Зелена светлина за зеления чай

 

Внимание пушачи. Билката зелен чай ще изчисти дробовете ви от никотина

 

Този чай има 137 пъти повече антиоксиданти от зеления чай

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как да преборим 200 вируса на настинката без лекарства?

Как да преборим 200 вируса на настинката без лекарства?

Следваща статия
Медитацията води до панически атаки

Медитацията води до панически атаки

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар