Блог

Ползите за здравето от ядене на ориз

http://biopogled.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D1%8F%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7/

Може би си мислите, че оризът е пълен с въглехидрати и следователно е лош за диета за отслабване – но грешите. Реалността е, че оризът е богат на хранителни вещества и е важна част от много здравословни диети. Разбира се, като повечето храни – той трябва да се яде само в умерени количества. Ще разгледаме причините защо трябва да направите ориза част от здравословния си хранителен режим.

 

Антиоксиданти

Оризът съдържа мощни антиоксиданти, които действително могат да направят сърцето по-устойчиво на специфични заболявания. Тези антиоксиданти също могат да помогнат за понижаване на холестерола, което е добро и за сърцето и за здравето като цяло.

 

Добър източник на въглехидрати

Докато оризът е с високо съдържание на въглехидрати, той е с ниско съдържание на други неща, които са свързани с повишаване на теглото – като захар, сол и мазнини. Това означава, че е чудесен източник на естествена енергия и не е никак лошо за вашата диета, същевременно е и достъпен източник на енергия, което означава, че можете да се насладите, без да харчите твърде много пари.

 

Без глутен

Все повече хора осъзнават, че са с непоносимост към глутен, което означава, че трябва да го изрежат от диетата си напълно. Хубавото на ориза е, че е без глутен, но все пак съдържа редица важни хранителни вещества, от които тялото се нуждае.

 

Добре е за вашето кръвно налягане

Оризът е с ниско съдържание на натрий, което е свързано с високо кръвно налягане и може да предизвика деформация на сърдечно-съдовата система. Много други храни имат твърде много натрий в тях, но оризът не е от тях.

 

Богат източник на витамини и други хранителни вещества

Въпреки, че изглежда доста обикновен, оризът всъщност е пълен с редица важни витамини и хранителни вещества, които са страхотни за вашето здраве – като калций, фибри, желязо и рибофлавин. Някои от тези хранителни вещества са основа за вашето здраве – подобряване както на метаболизма, така и на имунната система.

 

Здравословна храна

Надяваме се, че сте се запознали с малка част от ползите от яденето на ориз. Готвенето на ориз може да бъде просто, лесно и вкусно.

 

Свързани статии:

Здравословните въглехидрати

Кой цвят храни са по-здравословни?

6 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ползите от сок от киви за кръвта и против инсулт

Ползите от сок от киви за кръвта и против инсулт

Следваща статия
Може ли сексът да подобри цялостното здраве?

Може ли сексът да подобри цялостното здраве?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар