Блог

Ключови допълващи хранителни вещества за укрепване на имунната система

Ключови допълващи хранителни вещества за укрепване на имунната система

Имунната ни система върши забележителна работа, защитавайки ни от болестотворни микроорганизми. За съжаление, понякога е залята от твърде много стрес и твърде много микроби. Приемът на ключови допълващи хранителни вещества може да даде силно предимство за имунната система и ѝ позволява да отблъсква ефективно големи количества стрес и микробни остатъци.

 

За укрепване на имунната система, следвайте хранително-гъста диета с ниско съдържание на захар. Това включва много зеленчуци без скорбяла, билки, суперхрани и здравословни мазнини. Бульон от кости, лекарствени гъби и богати на сяра зеленчуци, като чесън и лук, предлагат мощна подкрепа.

 

Ето някои основни добавки за укрепване целостта на имунната система.

 

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини не могат да бъдат синтезирани в нормалния човешки метаболизъм и следователно трябва да бъдат получени чрез диетата. Тези мазнини играят важна роля в клетъчната мембрана и рецепторите, които свързват хормони и невротрансмитери.

 

Допълването с дълговерижни EPA и DHA, видове омега-3, които намираме в морските храни, осигурява на организма невероятна неврологична и имунологична подкрепа. Тези мощни дълговерижни омега-3 полиненаситени мастни киселини балансират съотношението между омега 6: 3 и създават анти-възпалителна реакция в организма. Тази реакция помага за успокояване на имунната система и ѝ помага да работи в баланс, синхрон и прецизност, необходими за здравето в дългосрочен план.

 

Гама-линоленова киселина

Гама-линоленовата киселина (GLA) е важна омега-6 мастна киселина, която може да бъде намерена в масло от пореч, масло от вечерна иглика, масло от семена на касис и коноп. За разлика от другите омега-6 мастни киселини, GLA спомага за овладяване на възпалението в тялото, когато се включи в мембраните на имунните клетки.

 

GLA е с доказани ползи за възпалителни заболявания като екзема, акне, астма и ревматоиден артрит. Показано е също, че предотвратява образуването на атеросклероза и рак.

 

Бета-глюкан

Бета-глюканът е мощно имуностимулиращо съединение, открито в някои гъби, дрожди и други храни. Бета-глюканът е полизахарид, който се състои от множество захарни молекули, свързани заедно. Основната бета-глюкан молекула се нарича бета-1,3-D глюкан.

 

Полизахаридите са разнообразен клас макромолекули, които имат висок капацитет за извършване на биологична информация, поради тяхната голяма структурна вариабилност. Бета-глюканите са известни от учените като „модификатори на биологичния отговор“, които се свързват с повърхността на вродените имунни клетки, което позволява на клетките да имат по-добра координация при тяхната атака. Това намалява склонността към автоимунни реакции и хипер възпалителна дейност, когато тялото е под атака.

 

Пробиотици

Нашата чревна система и лигавици (синуси, дихателни пътища, полови органи, и т.н.) са облицовани с милиарди различни бактериални колонии (Ние сме жив бактериален хотел). Пробиотичните бактерии работят в симбиоза с нас (спомогат за насърчаване на живот), докато, патогенните бактерии създават токсични отпадъци и насърчават болести в телата ни.

 

Пробиотичните добавки са показани, че модулират имунната система и намаляват възпалението в цялото тяло. Допълването с пробиотици също така е доказано, че подобрява имунната сила и предотвратява обикновена простуда и грип, както и други бактериални и вирусни състояния.

 

Витамин D 

Дефицитът на Витамин D е настояща епидемия в нашето общество днес, засягаща 90% от населението на света. Според експертът по витамин D Майкъл Холик, MD, PhD, „Ние смятаме, че дефицитът на витамин D е най-честото медицинско състояние в света.“ Ясно е, че повечето хора не получават достатъчно здравословно излагане на слънце.

 

Витамин D е показан, че потиска повечето елементи на адаптивната (възпалително-медиирана) имунна система, докато индуцира повечето елементи на вродената имунна система. Следователно, витамин D3 предотвратява и лекува ефективно автоимунни заболявания чрез потискане на адаптивен имунитет, докато повишава първата линия на защита срещу нахлуващи микроорганизми чрез укрепване на вродения имунитет.

 

Свързани статии:

Време за риба и Омега 3

Път на полезните бактерии! Как да си отглеждаме пробиотици в тялото?

Проф. Стефка Петрова: Ако глутенът навлезе рано в захранването, пази от автоимунни болести

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чай от жасмин помага срещу депресия

Чай от жасмин помага срещу депресия

Следваща статия
Д-р Дянкова: Новото лечение на псориазис с биологични препарати вече е реалност и за българските пациенти

Д-р Дянкова: Новото лечение на псориазис с биологични препарати вече е реалност и за българските пациенти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар