Блог

Д-р Дянкова: Новото лечение на псориазис с биологични препарати вече е реалност и за българските пациенти

Д-р Дянкова: Новото лечение на псориазис с биологични препарати вече е реалност и за българските пациенти

Д-р Диана Дянкова е завършила медицина в Медицински университет-София. Има призната специалност по кожни и венерически болести и поредица специализации в различни области на дерматологията: дерматоалергология, венерология, козметика, гъбични заболявания, лечение с течен азот. Има сертификати за приложение на химичен пилинг, Ботокс, Филъри, Мезотерапия. Член е на Българското Дерматологично Дружество, ежегодно посещава международни конгреси по дерматология и естетична медицина.

 

- Д-р Дянкова, повод за разговора с Вас е болестта Псориазис, нейната специфика и новостите в лечението й. Какво представлява заболяването и какви фактори го отключват?

- Псориазисът е едно често срещано кожно страдание, за което вероятно всеки е чувал. Ще се опитам накратко да обясня каква болест е това и какво е важно да знаят боледуващите. Отпсориазис боледуват еднакво и двата пола, среща се и при деца. Напоследък броят на болните расте. Честотата на заболяването е по-висока при бялата раса, в северните страни достига до 2% от населението. За България се смята, че е засегнато около 0,25% от населението. Интересно е, че ескимоси и индианци не боледуват. Въпреки многобройните научни изследвания, причината за развитие на псориазис не е изяснена. Съществуват различни теории, от които най-убедителна е генетичната, според която съществува наследствено предразположение за развитие на Псориазис. Тази теория се подкрепя от установената фамилност на заболяването, както и едновременното боледуване от близнаци. За конкретна поява на псориазис са необходими т.нар.провокиращи фактори. Те могат да са от външната среда, напр. травми, изгаряния, операции, инфекции, някои медикаменти. Знае се, че тетрациклиновите антибиотици предизвикват псориазис или утежняват вече проявен. Така действат и някои сърдечни лекарства, наречени бета-блокери ( Атенолол, Пропранолол и др.), както и съдържащите литиеви соли препарати ( някои антидепресанти) или АСЕ-инхибитори. Обсъжда се влиянието и на много други лекарства върху заболяването. Затова хора, които страдат от псориазис, следва да се съобразяват с вида на медикаментите, които приемат, и да се консултират с дерматолог. Много фактори от страна на самия организъм също играят рискова роля, напр. Хормонални въздействия: пубертет, бременност, раждане; Общото състояние на имунната система; Прекомерна употреба на алкохол; Други интоксикации; Стрес – до 30% от заболяванията от псориазис се свързват с психотравми. Най-общо казано отключващ фактор за поява на псориазис може да бъде всичко, което влияе отрицателно на имунитета на човека.

 

- Как се проявява болестта, кои органи и части от тялото засяга?

- При псориазис се променя физиологията на кожата. Ускорено е производството на кожните клетки, те не достигат своята зрялост и се стига до тяхното свръхнатрупване по повърхността на кожата в характерните кожни обриви, наречени псориатични плаки. Цветът им е розов при новите обриви и червеносив при старите. Върху тях кожата е груба и уплътнена, а повърхността им е покрита със сухи сребристобели люспи. Формата на плаките е различна по форма и големина. Различно е и засягането на кожата. Обривите се разполагат симетрично по тялото, като най-често се засягат лакти, колене, кръст, седалище, окосмената част на главата, ушните миди. По-рядко се засягат длани, стъпала, генитална област. Има случаи, когато са обхванати само гънките. В редки случаи обривът се придружава от сърбеж.При псориазис могат да бъдат засегнати и ноктите. Случва се да са първият или единствен засегнат орган, както и да се увредят в хода на болестта. При около 30% от болните се развива т.нар. псориатичен артрит, чиито най- ранни прояви са ставни болки, подуване на ставите и скованост на движенията най-вече на китки и ходила. Заболяването е хронично и протича с различно дълги периоди на обостряне и на затихване. Много често при хората с псориазис се наблюдава сезонна зависимост на пристъпите, като обостряния в по-големия процент от болните се наблюдават през есенните и зимните месеци на годината, а през летните месеци настъпва подобрение или пълно скриване на обрива. Отчитат се и някои възрастови особености в протичането на псориазиса.

 

- Какви видове лечение прилагат кожните лекари при Псориазис?

- Както поставянето на диагнозата, така и лечението на псориазиса се провежда от специалисти дерматолози. Подходът е различен в зависимост от формата, стадия на болестта, възрастта на болния и общото му състояние, както и от ефекта от предходните лечения. При леките случаи се прилага локално ( нанесено върху кожата) лечение. Един от най-разпространените и успешни методи на лечение е т.нар. фототерапия, при която се използват ултравиолетови лъчи от естествен ( Слънцето) или изкуствен източник. Български патент е морелечението, където се комбинира действието на слънчевите лъчи и излющващото действие на солената морска вода. Някои минерални води – серни, сероводородни ( Кюстендил, Сапарева баня) също дават известни резултати. Често описаните методи се комбинират помежду си с цел постигане на оптимален ефект. Колкото до диетата, то основно се следи да е с по-ниска енергийност, с ограничаване на животинските мазнини ( тлъсти меса), по- малко въглехидрати и повече млечни продукти, плодове и зеленчуци.

 

- Има ли нещо ново, което да даде шанс на пациентите, страдащи от Псориазис?

- През последните 10 години псориазисът сякаш еволюира, като трудно се поддава на лечение, затова учените не престават да търсят нови лекарствени методи и средства, включително антибиотици и биологични средства. Специално т.нар. биологични средства са една новост, реална вече и за българските пациенти. Това най-общо казано са инжекционни средства, прилагани по различни схеми. За времето на тяхното приложение, в болшинството от случаите, псориазисът и всички съпътстващи го оплаквания от страна на стави и нокти изчезват. Това е много удобно за болните, тъй като им спестява задължението от мазане на кожата. Редно е да се посочи, че цената на тези медикаменти е твърде висока, но някои се заплащат от здравната каса. За да бъде включен един болен в програма за лечение с биологичен препарат, той трябва да бъде насочен от кожен лекар. Не е трудно, нека болните проявят активност и да се свържат с мен, или с друг колега дерматолог. Аз работя в Русе, в кабинета си на ул. „Мостова“ 18. Телефонът за контакт с мен е: 0888 33 22 93, както и на сайта: www.proderma-bg.com.

 

Свързани статии:

Пет полезни съвета при псориазис

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

Защо аргана е златното масло?

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Ключови допълващи хранителни вещества за укрепване на имунната система

Ключови допълващи хранителни вещества за укрепване на имунната система

Следваща статия
Билката стевия – полезната алтернатива на захарта

Билката стевия – полезната алтернатива на захарта

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар