Блог

Защо аргана е златното масло?

Защо аргана е златното масло?

Арганово масло  се добива от плодовете на аргановото дърво (Аrgania spinosa) и намира приложение в кулинарията и козметиката. То се отличава със своя златист цвят и интензивна, наситена миризма.
 

 

Ръчното пресоване става бързо, като целият процес отнема 24 часа.
 

 

Аргановото масло има средно сходство с класическите олиа и масла, които познаваме – слънчогледово, маслиново и от рапица, но най-близко по състав е до фъстъченото. Съдържа 20 % наситени и 80% - ненаситени масни киселини. Един от най-големите износители  на аргоново масло е Мароко. Очаква се до 2020 г. страната да продава до 4 хил. т. годишно.
 

 

Все повече производители на козметика развиват  продукти, които съдържат арганово масло. То има противовъзпалително и антибактериално действие, което ускорява зарастването на рани, посочват специалисти.
 

 

Аргановото масло се прилага още при невродермит, псориазис и екземи. А заради високото съдържание на ненаситени масни киселини ,  витамин С и антиоксиданти то е особено подходящо за поддръжка на косата и кожата.
 

 

В кулинарията се използва за дипове (от англ.- dip, което означава „потапям“,  сос, с който храната се овкусява) –за хляб, кус- кус и салати заради полезното му действие при сърдечно-съдови болести и затлъстяване. Проучване сочи, че доброволци, чиято храна била овкусявана с него редовно, имали по-нисък т.нар лош холестерол и триглицериди в кръвта, сравнено с начин на хранене, при коxто преобладават животински мазнини.
 

 

В козметиката аргановото масло действа овлажняващо, прилага се при младежко акне, а също и при петна по кожата и косата.
 

 

Аргановото масло намира приложение в медицината при изгаряния и срещу ревматизъм. Външно то се нанася върху косата като брилянтин и подхранва суха и набръчкана кожа.
 

 

Напоследък става все по-популярно - в САЩ напр. през 2007 г. само два козметични продукти са го съдържали, сега то присъства в близо 100.
 

 

В козметологията някои специалисти препоръчват да се  смесва с масло от семена на нар,  като така се подсилват антиоксидативните му свойства. Така полученият серум действа 2:1 – хем за подхранване на коса, хем за кожата.
 

 

У нас се предлага чисто арганово масло. 

 

 

Свързани статии:

Удивителните здравословни качества на кокосовото масло

10 причини, за да обичаме маслото

Как да излекуваме кариесите си с натурални средства

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Шипката – Пепеляшка на плодовете и царица на билките

Шипката – Пепеляшка на плодовете и царица на билките

Следваща статия
Подобрете работата на стомаха и червата с отвара от смокини

Подобрете работата на стомаха и червата с отвара от смокини

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар